RT Balkan istražuje: Curenje dokumenata iz Pentagona - špijunska ili igra senki?

Nakon što su procurili poverljivi podaci iz Pentagona o ukrajinskoj ofanzivi, iz Kijeva je stigla vest da će promeniti planove svoje dugo planirane ofanzive. Da li su zaista do javnosti stigle poverljive informacije američke vojske i obaveštajnih službi ili je u pitanju nešto drugo?

Fotografije dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo", za koje se veruje da potiču iz Pentagona, pojavile su se na internetu i društvenim mrežama još pre mesec dana da bi se polako širile sve dok konačno mejnstrim mediji nisu uhvatili korak sa pričom o tome kako SAD špijuniraju i svoje saveznike i svoje prijatelje.

Zbog informacija o Ukrajini - nestašici oružja i municije, rasporedu trupa, odbrambenim taktikama - koje je preneo "Vašington post", Kijev je, kako je preneo Si-En-En, odlučio da promeni planove svoje dugo planirane kontraofanzive.

Iako ukrajinski zvaničnici tvrde da informacije koje su procurile u javnost nisu tačne, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je Rojtersu da su "stateški ciljevi nepromenjeni".

"Ali operativni i taktički scenariji se stalno dorađuju, na osnovu procene situacije na terenu, obezbeđenja resursa, obaveštajnih podataka o resursima neprijatelja itd. Trenutno je nemoguće ponovo proceniti planove, jer se oni tek (sada) razrađuju", dodao je on.

Rojters je preneo, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da postoji velika verovatnoća da je curenje bilo "posao iznutra".

Postoji više teorija o mogućoj motivaciji iza curenja informacija, rekao je neimenovani američki zvaničnik Rojtersu. One se kreću od "nezadovoljnog zaposlenog do insajderske pretnje koja je aktivno želela da potkopa interese američke nacionalne bezbednosti".

Analitičar i politikolog Aleksandar Pavić rekao je za RT Balkan da je očigledno da unutar američkog establišmenta postoji struja koja je protiv sukoba u Ukrajini i eskalacije istog u svetski rat.

"Deluje da je ovo kompromitovanje duboke države koja podržava sukob i da je urađeno sa ciljem da se unese nemir u njihove redove. Ovo je sigurno insajderski posao, baš kao što je Simor Herš svoje informacije o sabotaži Severnog toka dobio od insajdera u obaveštajnoj zajednici", smatra Pavić.

Informacije su se pojavile ranije, ali su se polako, kap po kap širile, sve dok zapadni mediji više nisu mogli da ih ignorišu. Ni sam Herš nije svoja otkrića objavio u mejnstrim medijima, nego na svom blogu, što su pokupili najpre alternativni a potom vodeći mediji, objasnio je Pavić zašto su zapadni mediji skoro mesec dana kasnije izvestili o curenju u Pentagonu.

Pavić ne očekuje da će ova otkrića promeniti planove Pentagona, ali će ove informacije uneti pometnju i unutrašnji lov na veštice, kao što je bio slučaj sa američkom uzbunjivačicom Čelsi Mening (koja je prosledila poverljive dokumente Vlade SAD sajtu Vikiliks).

"Oni ne mogu da odustanu jer nemaju plan B. Planovi će im biti malo promenjeni ali se Rusija neće samo oslanjati na ovo jer nije 100 posto sigurno da su to tačne informacije", kaže Pavić.

Penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan sumnja u čitavu priču o curenju podataka.

"Oprezan sam jer sam radio u, kako se to popularno kaže, tajnim službama. Curenje podataka je prava retkost i nikad se ne objavljuje u medijima. Čak ni oni koji su prikupili informacije neće ih pustiti u javnost jer su to dragoceni podaci, a još je dragoceniji, neprocenjivo dragocen, izvor. Ne žrtvuje se i ne odbacuje izvor. I ona druga strana ne bi objavila da je došlo do curenja jer im to otežava istragu", rekao je Karan za RT Balkan.

Prema njegovim rečima, "ovde je u pitanju igra".

Rusi imaju špijuna za koga imaju dokaze o špijunaži - novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča. I sada druga strana (SAD) pokušava da ubedi svet da to rade i Rusi, da se i oni bave špijunažom i ne bi me čudilo da nekoga uhapse kako bi imali lice za razmenu.

Karan podseća da se po objavljivanju informacije da su iz Pentagona procurile poverljive informacije, oglasio Kijev najavivši da zbog toga odlaže svoju ofaznivu.

"Stvar je u tome da oni nisu spremni, nemaju ljude, oružje, municiju i suviše su slabi, ali su već dugo to obećavali kako svom narodu tako i Zapadu. Ovo je zamazivanje očiju Zapadu i Ukrajini", ocenjuje Karan.

Šta će se sada dešavati? Ovakve istrage su tajna, sve dok se neko ne uhapsi. Pošto nisu nikoga uhvatili, ovo je montaža ali postoji mogućnost da ako bude potrebe bude još "otkrića", rekao je pukovnik Karan.