Svet

Predsednik mađarskog parlamenta: Švedska i Finska nisu pitale građane šta misle o ulasku u NATO

Mađarski poslanici dobili su na desetine pisama od Šveđana i Finaca u kojima se mole da ne odobre pristup tih dveju zemalja, istakao je Laslo Kover
Predsednik mađarskog parlamenta: Švedska i Finska nisu pitale građane šta misle o ulasku u NATO© Tanjug/Markku Ulander/Lehtikuva via AP

Finska i Švedska nisu održale referendume kako bi utvrdile da li njihovi građani žele da se pridruže NATO-u, dok su mađarski poslanici su primili desetine pisama od Šveđana i Finaca sa molbom da ne ratifikuju prijave tih zemalja, izjavio je predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover.

On je ocenio da "nema sumnje" u to da pristup dveju nordijskih zemalja može "vojno da ojača alijansu", dodavši da je to bila suverena odluka dve nacije.

"Istina, možemo isključiti ideju da se u Mađarskoj održao referendum po tom pitanju, a u Švedskoj i Finskoj su takođe zaboravili da pitaju ljude da li žele u NATO ili da li je to samo politička želja njihovih elita", rekao je Kover u intervjuu za HirTV kanal, prenose RIA Novosti.

Mađarski poslanici primili su "na desetine mejlova od birača u Švedskoj i Finskoj" koji su pokušali da ih ubede da ne ratifikuju prijave tih zemalja za ulazak u NATO, "jer iza ove odluke nema demokratskog legitimiteta", istakao je on.

Kover je takođe napomenuo da je Finska podnela tužbu protiv Mađarske Evropskom sudu pravde zbog kršenja prava LGBT zajednice, dan nakon što je mađarski parlament ratifikovao finski zahtev.

"Vidimo da dve zemlje traže našu saglasnost za ulazak u savez, čiji smo već članovi, ne pokazujući ni najmanje poštovanje ni prema Mađarskoj ni prema volji mađarskog naroda iskazanoj na izborima. Štaviše, svojom politikom i izjavama nanose opipljivu štetu nacionalnim interesima Mađarske", istakao je šef mađarskog parlamenta.

Kover je dodao da zbog toga ni članovi vladajuće stranke Fides, ni on lično ne razumeju "zašto treba da vodimo računa šta oni misle.

"Zašto bismo ih svojevoljno prihvatili za saveznike, ako nas oni u drugim međunarodnim organizacijama ne samo ne tretiraju kao saveznike, već ni kako bi u pristojnim okolnostima neko tretirao svoje protivnike", istakao je Kover.

Mađarski parlament je na sastanku 27. marta glasao za ratifikaciju članstva Finske u NATO.

Ranije je šef vladajuće frakcije Fides Mate Kočiš rekao da će odluka o članstvu Švedske u NATO biti doneta naknadno.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač napomenuo je da je Mađarska odložila glasanje o prijemu Švedske u NATO jer je Stokholm podrio odnose sa Budimpeštom, u pokušaju da se pokaže moralno superiornim.

Šef vladajuće frakcije u mađarskom parlamentu Mate Kočiš rekao je da su finski građani u pismima mađarskim poslanicima izrazili bojazan da će Finska nakon ulaska u NATO prestati da bude neutralna zemlja, jer će ih SAD eksploatisati za zarad svojih interesa po pitanju Rusije, navode RIA Novosti.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je ranije da mađarska vlada podržava ulazak Finske i Švedske u NATO, ali da poslanici parlamenta nisu oduševljeni ratifikacijom, jer vlasti ovih zemalja šire "besramne laži" o Mađarskoj.

Finska i Švedska su podnele prijave za pristup NATO-u u maju prošle godine, usred ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Za prijem u savez potrebno je odobrenje svih njegovih članova. U noći 31. marta završena je ratifikacija finskog zahteva, dok Švedska još uvek nije dobila mađarsko i tursko odobrenje.

image