Svet

"Bild": Pistorijusu preti osveta razočaranog rukovodstva

Rekonstrukcije ministarstva odbrane parališu rad Ministarstva odbrane. Svi u ministarstvu su nezadovoljni zbog čestih i naglih otpuštanja, tvrdi list
"Bild": Pistorijusu preti osveta razočaranog rukovodstvawww.globallookpress.com © Heiko Becker

U nemačkim vojnim krugovima rastu frustracije zbog pokušaja novoimenovanog ministra odbrane Borisa Pistorijusa (Socijaldemokratska partija Nemačke) da reformiše ministarstvo na čijem je čelu, objavio je nemački dnevnik "Bild".

Ovaj list podseća da je Pistorijus, koji je preuzeo dužnost 19. januara, obećao da će ukinuti takozvanu difuziju odgovornosti, što dovodi do kašnjenja u realizaciji važnih projekata, uključujući i nabavku oružja.

Pistorijus je već prethodno smanjio broj rukovodećih službenika ministarstva, sa 370 na 160, i izvršio nekoliko rekonstrukcija. Tako je Pistorijus generalnog inspektora Bundesvera Eberharda Zorna zamenio Karstenom Brojerom, a predsednicu Savezne kancelarije za opremu, informacione tehnologije i podršku u radu (BAAINBv) Gabrijelu Korb njenom bivšom zamenicom Anetom Lenig Emden.

"Nijedan drugi ministar nije došao da ovde vlada gvozdenom šakom, i to tako snažno i brzo. Pistorijusova strategija je veoma rizična, pošto nijedno ministarstvo ne voli drame", piše "Bild".

"Sada bi se Pistorijus mogao suočiti sa osvetom razočaranog rukovodstva, kome želi da oduzme vlast, ili koje jednostavno ne deli njegove planove", ocenjuje ovaj list

Nervoza zbog učestalih i naglih otpuštanja

Oficiri su posebno nezadovoljni zbog otpuštanja Eberharda Zorna, koji je veoma popularan u vojsci. "To nije način na koji se ophodi prema uglednom vojniku", navodi ovaj list tvrdnju izvora iz Bundesvera. To što je Gabrijelu Korb zamenila Lenig Emden, koja je saznala za njeno imenovanje preko masovnih medija, takođe je naišlo na nezadovoljstvo.

Ove rekonstrukcije parališu rad ministarstva. "Pistorijus mora da stavi tačku na spekulacije", rekao je jedan general za list, pod uslovom da ostane anoniman. Prema generalovim rečima, svi su postali nervozni zbog učestalih i naglih otpuštanja. Situaciju komplikuje i činjenica da je Pistorijus na odsustvu zbog Uskrsa, a to znači da se planirani sastanak o reformi ministarstva može održati tek krajem aprila.

"Sada se postavlja pitanje može li ovo smiriti situaciju", piše "Bild". Brigadni general Kristijan Frojding imenovan je za načelnika štaba za upravljanje operacijama i planiranje, koji ima zadatak da unapredi komunikaciju između resora ministarstva. Njegovo imenovanje izazvalo je negodovanje u ministarstvu, budući da većina drugih šefova odeljenja ima viši rang od Frojdinga.

"Sve to stvara borbu za moć u ministarstvu sa tako strogom hijerarhijom", zaključuje izvor "Bilda", dodajući da je civilno osoblje ministarstva nezadovoljno i zato što je jedan oficir postavljen na ključnu poziciju.

image