Svet

Tajpej kritikuje Peking: Nakon vojnih vežbi kineski ratni brodovi i dalje u vodama oko Tajvana

Kina je započela vežbe nakon što se tajvanska predsednica vratila u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem
Tajpej kritikuje Peking: Nakon vojnih vežbi kineski ratni brodovi i dalje u vodama oko Tajvanawww.globallookpress.com © Xu Wei

Osam kineskih ratnih brodova je i nakon završetka trodnevnih vojnih vežbi ostalo u vodama oko Tajvana, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Tajpeju, a tajvanska predsednica Cai Ing-ven kritikovala je Peking zbog, kako je navela, "neodgovornog" ponašanja.

Kina je započela vežbe u subotu, nakon što se tajvanska predsednica vratila u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, prenosi Rojters.

"Kineske vojne vežbe izazvale su nestabilnost na Tajvanu i celoj oblasti i to su neodgovorni postupci velike zemlje regiona", napisala je tajvanska predsednica Cai Ing-ven na Fejsbuku, nakon što je Peking završio trodnevne vežbe oko ostrva.

Ona je izjavila i da je kao predsednica "predstavljala svoju zemlju u svetu" te da njene posete inostranstvu, uključujući zaustavljanja u SAD, nisu novost i da je to ono što građani Tajvana očekuju.

Cai je saopštila i da su tajvanske oružane snage i obalska straža reagovale smireno i profesionalno na kineske vojne vežbe.

"Iako su kineske vojne vežbe privedene kraju, nacionalna vojska i tim za nacionalnu bezbednost nastaviće da drže svoje položaje i brane zemlju", dodala je tajvanska predsednica.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da su vojne vežbe "odmazda" za posetu predsednice Cai Americi i ocenilo kao "apsurdnu" ideju da one predstavljaju pretnju za Tajvan.

Prava opasnost za mir u regionu dolazi od "separatističkih aktivnosti" ljudi koji podržavaju ideju nezavisnosti Tajvana, istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Venbin Vang.

image