Svet

FBI upozorava na opasnost od punjača za mobilne telefone na javnim mestima

Povod se ne zna, ali američka državna agencija upozorava građane da mogu postati žrtve hakovanja, ako svoj telefon pune na javnim mestima, poput aerodroma, ili hotela
FBI upozorava na opasnost od punjača za mobilne telefone na javnim mestimaGetty © Brad Barket / Stringer

Američki FBI upozorio je građane da izbegavaju da pune mobilne telefone na mestima predviđenim za takve namene na aerodromima, u hotelima i ostalim javnim mestima, navodeći da upotrebom ovih punjača rizikuju da budu žrtve hakerskog napada.

Nejasno je šta je bio povod za upozorenje FBI, ali je i kancelarija FBI u Denveru nedavno objavila slično upozorenje na društvenim mrežama.

"Izbegavajte da koristite punjače na aerodromima, u hotelima i šoping centrima. Nedobronamerni ljudi smislili su kako da koriste javne USB portove kako bi ubacili zlonamerni i softver za praćenje u uređaje", navodi se u upozorenju FBI.

Građanima se savetuje da nose svoj punjač i da telefone pune u utičnici.

FBI nije jedina savezna agencija koja je upozorila na opasnost od punjenja telefona na javnom mestu, na punjačima koji su dostupni svima. Slično upozorenje objavila je i Savezna komisija za komunikacije (FCC) takođe navodeći da USB portovi mogu da se iskoriste da se zlonamerni softver ubaci na uređaj korisnika.

Takav zloćudni softver može da pristupi osetljivim podacima kao što su lozinke, koje mogu biti korišćene za različite vrste krađe identiteta.  

Uprkos upozorenjima vlade, nejasno je koliko su takvi napadi uobičajeni. Kada je kancelarija državnog tužioca Los Anđelesa 2019. objavila upozorenje putnicima o mogućim rizicima upotrebe punjača na javnim mestima, "Tek Kranč" je zatražio da im dostave podatke o tome koliko je ovih napada bilo.

Iz kancelarije tužioca je saopšteno da nemaju nijedan prijavljen napad na uređaje korisnika preko javnih punjača, a takođe nisu mogli da upute medij ni na dodatne izvore gde se prikupljaju podaci o ovakvim napadima.

image