Pepe Eskobar: Procurili dokumenti pokazuju da je centralna komanda rata u Ukrajini u SAD

Bez obzira da li su lažne, ili prave obaveštajne informacije u pitanju pokazuju da Ukrajina nema "odlučujuću ulogu" u vođenju sukoba sa Rusijom, već da je kompletno planiranje i komandovanje vojnim operacijama na terenu u rukama Amerike

Nesporni zaključak iz pravog ili lažnog curenja podataka iz Pentagona u vezi sa sukobima u Ukrajini je da su Sjedinjene Američke Države u ratu sa Rusijom i to je samo po sebi dovoljno ozbiljno, piše Pepe Eskobar u tekstu za portal Fondacije "Strateška kultura".

Stavljajući pod znak pitanja autentičnost navodno strogo poverljivih dokumenata Pentagona koji se većinom odnose na vojne operacije u Ukrajini, procene gubitaka i stanje naoružanja koji su poslednjih nedelja procurili u medije, autor ističe da, bez obzira da li su lažne ili prave, procurile obaveštajne informacije pokazuju da Ukrajina nema "odlučujuću ulogu" u vođenju sukoba sa Rusijom, već da je kompletno planiranje i komandovanje vojnim operacijama na terenu u rukama Vašingtona.

"SAD imaju potpunu, apsolutnu kontrolu nad ratom u Ukrajini i to ustrojenu kao centralna komanda. Uključujući i 'tajni' bunker nadomak Lvova koji je nedavno primio podsetnicu gospodina Kinžala i otišao da upozna svog Tvorca – zajedno sa više od 200 visokih operativaca NATO-a", piše Eskobar.

Lažni, ili pravi, dokumenti su potvrda da Pentagon ima direktni pristup komunikacijama ruskog Ministarstva odbrane, dodaje se u tekstu. Kao i da Amerikanci prisluškuju sve: od "oznojenog glumca u dukserici u Kijevu", svojih pet saveznika (Australiju, Veliku Britaniju, Novi Zeland, Kanadu), kao i Mosad.  

"Što se tiče zapažanja da je Kijev promenio svoje 'vojne planove' za kontraofanzivu zbog curenja podataka iz Pentagona, svako ima slobodu da kontroliše jačinu svog gromoglasnog smeha", ističe autor.

Komentarišući ruski "odgovor neodgovaranjem" na procurile dokumente, citiraju se reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji se osvrnuo na činjenicu da su SAD uključene u neobjavljeni rat sa Rusijom, rečima da je Moskva zainteresovana za "miran suživot sa SAD i uspostavljanje ravnoteže interesa", budući da se radi o dve svetske nuklearne sile.

Što se tiče važnosti vojnih informacija, ruski vojni analitičar Andrej Martjanov je to sumirao: ovi "dokumenti" ne sadrže ništa, osim što potvrđuju da Pentagon nema pojma o Specijalnoj vojnoj operaciji - zašto se dešava, kako se njome upravlja i koje planove treba postići, navodi se u tekstu.

Procurili podaci bi mogli biti od koristi za Rusiju, ako ovo  nije odvraćanje pažnje: a mogućnost je sasvim realna, ističe se.

Broj stradalih koji se navodi u ovim dokumentima, a gde je broj poginulih Ukrajinaca znatno veći od onog koji zvanično saopštavaju njihovi američki saveznici, izaziva sumnju. Prema dokumentima, u Bahmutu je poginulo 71.500 Ukrajinaca i između 16.000 i 17.500 Rusa, ali kako se dodaje, prema podacima kredibilnih ruskih reportera sa bojišta, odnos poginulih je 10 (Ukrajinaca) prema jedan (Rusa).

Navode se i nagađanja da je dokumente javnosti obezbedio insajder iz američkih redova "kako bi se izbegao nuklearni rat", ali i tvrdnje kako je sve "lažno", odnosno kako se namerno šire dezinformacije koje bi mogle da ugroze ugled SAD.

I sam autor teksta navodi nekoliko ozbiljnih nedoumica koje dovode u pitanje autentičnost obaveštajnih podataka objavljenih u javnosti. Kako ističe, pojedina mesta odaju utisak da se radi o otvorenim podacima, a ne obaveštajnim.

On navodi da je, na primer, napisano da je potrebno snabdeti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu novim projektilima, ali se nigde ne navodi odakle bi oni dolazili. Naziv NASAMS, protivvazdušni sistem srednjeg dometa, pogrešno je napisan, a takođe u dokumentima se ne koristi NATO kodifikacija, uobičajena kada se govori o naoružanju iz SSSR-a i Rusije.   

"Stoga nije ni čudo što se stiče utisak da je Komanda američke vojske u Evropi (EUCOM) dobila svoje 'obaveštajne podatke' iz otvorenih izvora i da apsolutno ne zna koliko naoružanja, opreme i koliko ljudi zapravo Ukrajinci imaju", navodi se u tekstu.

Najvažnija posledica curenja dokumenata iz Pentagona jeste da je time pokazano da su SAD defakto i dejure u ratu s Rusijom – "kakav god bio spin".

Rusija će osnovati sud za ratne zločine u Ukrajini, dodaje se u tekstu, verovatno pre nego kasnije, pa bi odabranim "svetionicima" kolektivnog Zapada bilo bolje da potraže utočište u bunkerima na Novom Zelandu.

"Ključno je imati na umu da je Ukrajina samo pion u njihovoj igri da ne izgube svetsku prevlast, protiv Kine, Rusije, a moguće i Nemačke", zaključuje se u tekstu.