Svet

Južna Koreja potvrdila autentičnost procurelih dokumenata iz Pentagona?

Reč je o dokumentima koji navodno pokazuju zabrinutost među najvišim bezbednosnim zvaničnicima Južne Koreje da bi oružje i municija proizvedena u njihovoj zemlji mogli da se koriste u Ukrajini
Južna Koreja potvrdila autentičnost procurelih dokumenata iz Pentagona?www.globallookpress.com © POOL

Južna Koreja saopštila je da je "značajan deo" procurilih američkih obaveštajnih dokumenata, koji ukazuju na zabrinutost Seula zbog isporuke oružja Ukrajini, lažan.

Reč je o dokumentima koji navodno pokazuju zabrinutost među najvišim bezbednosnim zvaničnicima Južne Koreje da bi oružje i municija proizvedena u njihovoj zemlji mogli da se koriste u Ukrajini – što je kršenje politike Seula da ne prodaje oružje državama u ratu, prenosi AFP.

Južnokorejski ministar odbrane i njegov američki kolega Lojd Ostin složili su se da je "značajan broj dotičnih dokumenata izmišljen", navodi se u saopštenju kancelarije predsedništva u Seulu. 

Poručeno je i da kancelarija ima "gvozdeno obezbeđenje", te da su navodi o prisluškivanju "besmislene laži".

"Značajan deo"

Momenat u kom stižu takve poruke iz zvaničnog Seula je vrlo interesantan, s obzirom da se vodi pravi informacioni rat oko dokazivanja da li je i koji deo objavljenih dokumenata tačan. 

Pentagon je saopštio da radi na utvrđivanju autentičnosti dokumenata i dodao da se čini da je bar jedan deo "izmenjen", dok brojni američki zvaničnici navodno veruju da su mnogi od njih originalni.

Poruke koje stižu iz Južne Koreje zapravo potvrđuju autentičnost dela dokumenata. Jer ako se kaže da je "značaj deo" dokumenata lažan, zapravo se sugeriše da je ostatak - verodostojan. 

Uostalom, ne treba zaboraviti da je izjava usledila nakon razgovora Seula i Vašingtona na vrlo visokom nivou i da su SAD vrlo moguće stavile "amin" na saopštenje iz predsedničke kancelarije Južne Koreje. 

Diplomatska glavobolja za SAD

Curenje informacija koje je Pentagon opisao kao "veoma ozbiljan" rizik za nacionalnu bezbednost stvorilo je diplomatsku glavobolju Vašingtonu, jer je pokazalo da SAD špijuniraju bliske saveznike, uključujući Južnu Koreju i Izrael, navodi AFP.

Dokument u koji je Bi-Bi-Si imao uvid pokazuje da je Južna Koreja bila u dilemi da li da proda municiju koju bi Ukrajina mogla da koristi. 

Vašington je pritiskao Seul da naoruža Kijev, ali se Južna Koreja do sada opirala, oslanjajući se na sopstvenu politiku da ne isporučuje oružje zemljama u ratu.

Prošle godine, Južna Koreja je pristala da proda artiljerijske granate SAD, kako bi popunila američke zalihe, ispražnjene zbog rata u Ukrajini. Oni su pritom insistirali da Amerika granate zadrži za sebe i da ih ne preusmeri Kijevu. 

Međutim, izveštaj koji je procurio pokazuje da je Seul posumnjao da će Vašington ispuniti obećanje.

image