Šta Amerika zapravo misli o sposobnosti ukrajinske vojske – dokument iz Pentagona pokazao nedostatke

Poverljivi obaveštajni materijal koji je iz Pentagona dospeo u javnost otkrio je da Vašington nema poverenja u sposobnost ukrajinske vojske da sprovede kontraofanzivu

Američke obaveštajne službe sumnjaju u sposobnost ukrajinske vojske da ispuni ciljeve planirane kontraofanzive, imajući u vidu izazove sa kojima se Kijev suočava u konsolidovanju svojih trupa, gomilanju oružja i opreme, navodi se u poverljivim dokumentima koji su procurili iz Vašingtona, prenosi "Vašington post".

Ova procena s početka februara, označena je u dokumentima kao "strogo poverljiva", a upozorava na značajne nedostatke u održivosti ukrajinskih snaga, kao i na verovatnoću da će ta vojna operacija rezultirati samo skromnim teritorijalnim dobicima.

Otkrivene informacije poprilično odstupaju od javnih izjava Bajdenove administracije o sposobnosti ukrajinske vojske. "Vašington post" piše da će ovakvi podaci verovatno ohrabriti one koji smatraju da bi Sjedinjene Američke Države i NATO trebalo da učine više u zalaganju za rešenje sukoba pregovorima.

Dokument, koji ranije nije bio dostupan javnosti, jedan je od gomile materijala nacionalne bezbednosti SAD otkrivenih prošle nedelje na društvenoj mreži za razmenu poruka. I Pentagon i američko Ministarstvo pravde istražuju slučaj, a čini se da je većina materijala procurila ranije ove godine.

Informacije su pokazale kako američke obaveštajne službe rade širom sveta, a posebno su saznanja o sukobu u Ukrajini bila pravo otkriće. Saznalo se, na primer, šta američki zvaničnici vide kao kritične slabosti u ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani i pristupu municiji.

Predviđa se samo skroman uspeh u predstojećoj kontraofanzivi Ukrajine, kao i da se strategija Kijeva vrti oko vraćanja spornih područja na istoku dok se istovremeno gura na jug u pokušaju da preseče ruski kopneni koridor ka Krimu. "Moć ruske odbrane zajedno sa trajnim ukrajinskim nedostacima u obuci i zalihama municije verovatno će otežati napredak i povećati žrtve tokom ofanzive", navodi se u dokumentu.

"Vašington post" piše da su informacije, prema oznakama u dokumentu, verovatno dostavile signalne obaveštajne službe, ali i pojedinci, a verovatno uključujući i osetljive metode koje koriste CIA i Agencija za nacionalnu bezbednost.

Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, koja je, kako se čini, napravila dokument koji je procurio, odbila je da da komentar, kao i Savet za nacionalnu bezbednost, a Ministarstvo odbrane je odbilo da se pozabavi sadržajem dokumenta.

Portparol Pentagona Kris Meger rekao je da zvaničnici rade ubrzano kako bi utvrdili obim, razmere i uticaj curenja, i kako mogu da spreče slične incidente u budućnosti. On je odbio da potvrdi istinitost materijala. Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da američki zvaničnici takođe rade na tome da uvere saveznike i partnere u posvećenost čuvanju obaveštajnih podataka.

Vrh američke vojske održao razgovore sa ukrajinskom komandom

Osim što se to navodi u dokumentu koji je procurio, američki zvaničnici su rekli da su izgledi za skroman ishod prolećne ofanzive takođe navedeni u poverljivoj proceni Nacionalnog obaveštajnog saveta.

Američki zvaničnici su vodili razgovore sa ukrajinskim liderima kako bi osigurali da planovi Kijeva o ofanzivi odgovaraju njihovim mogućnostima, piše "Vašington post" pozivajući se na izvore koji su govorili pod uslovom da budu anonimni.

Takva razmena informacija na višem nivou dogodila se sredinom marta kada su sa Ukrajincima razgovarali general Mark Mili, savetnik američkog predsednika Džejk Salivan, ministar odbrane Lojd Ostin.

Američki zvaničnici su takođe na mapi na stolu pokazali ukrajinskim vojnim liderima kako bi mogli da se odigraju različiti ofanzivni scenariji i kakve bi bile posledice suviše razuđenog širenja snaga, rekao je jedan zvaničnik. To bi moglo da rastegne linije snabdevanja previše, što bi otežalo zadržavanje osvojenih teritorija dok vojska pokušava da se probije napred.

"Svi su sa tih razgovora otišli sa osećajem da Ukrajina počinje da shvata ograničenja onoga što može da postigne u ofanzivi i da se priprema u skladu sa tim", rekli su američki zvaničnici, piše "Vašington post". Iako je malo verovatno da će se presecanje koridora ka Krimu dogoditi, Sjedinjene Američke Države se nadaju da bi postepeni dobici mogli barem da ugroze slobodan protok ruske opreme i osoblja u koridoru.

Kijev potvrdio da su otkrića u dokumentu tačna

Visoki ukrajinski zvaničnik nije osporio otkrića u dokumentu i ukazao na logističke nedostatke koji su usporili isporuku obećane zapadne pomoći.

"Delimično je tačno", potvrdio je ukrajinski zvaničnik, "ali najkritičniji deo je kašnjenje već obećanih sistema, što odlaže obuku novoformiranih brigada i kontraofanzivu u celini".

Nekoliko država, uključujući SAD, poslalo je borbene tenkove i druga oklopna vozila u Ukrajinu, ali tek nakon što su se mučili da donesu odluku o tome, što je izazvalo kritike Kijeva. Vašington je ubrzao planove da pošalje tenkove "abrams", ali isporuka kasni mesecima.

Drugi visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da je malo verovatno da će curenje dokumenata ugroziti planiranu kontraofanzivu. "Svi znaju da nam nedostaje municije — predsednik i ministar odbrane o tome otvoreno govore", rekao je zvaničnik, prenosi "Vašington post". "A svima je od novembra očigledno da će sledeća kontraofanziva biti usmerena na jug, prvo Melitopolj, a zatim Berdjansk. A tačno mesto - to možemo promeniti nedelju dana ranije."

Vojni zvaničnici i nezavisni analitičari javno su sugerisali da bi kontraofanziva mogla ići kroz istok i jug Ukrajine. Rusija je ojačala svoju odbranu poluostrva Krim gustom mrežom utvrđenja i rovova.

Ukrajinske jedinice troše istorijski najveću količinu artiljerijske municije i počele su da racionalnije koriste granate, rekli su vojnici. Artiljerija koja podržava operacije u Bahmutu, na primer, tvrdi da su njihove zastarele sovjetske haubice manje precizne od zapadnih, što zahteva da više pucaju i brže troše municiju. Vojnici su iscrpljeni, a Kijev je otišao dalje u mobilizaciji stanovništva, kako bi prikupio dodatne borce, a ponekad zaustavljaju muškarce na ulici uručujući im vojne pozive, piše "Vašington post".

Vojno osoblje na terenu se poslednjih nedelja žalilo da su novomobilisane trupe koje stižu na linije fronta loše obučene. Ali situacija na bojnom polju sada možda ne odražava potpunu sliku ukrajinskih snaga, jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću kontraofanzivu — namerno ih čuvajući od trenutnih borbi, uključujući i one u Bahmutu, rekao je američki zvaničnik.

Izgledi da milijarde dolara koje je Zapad uložio u Ukrajinu, da bi završila u vojnom ćorsokaku sa samo postepenim dobicima, mogli bi da oslabe odlučnost pristalica Kijeva u Evropi i SAD, što bi moglo da poveća pozive za pregovore između Kijeva i Moskve.