"Blumberg": Sijarto u Moskvi prkosi Evropskoj uniji

Mađarski ministar spoljnih poslova u Rusiji je razgovarati o energetskim pitanjima sa potpredsednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom i šefom državne korporacije Rosatom Aleksejem Lihačovim

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto, izjavio je danas da je Mađarska obnovila sporazum o dodatnim isporukama gasa sa Rusijom.

"Uspeli smo da se dogovorimo o mogućnosti kupovine većih količina gasa nego što je to naznačeno u dugoročnim ugovorima, uglavnom kroz Turski tok", rekao je Sijarto koji se danas u Moskvi sastao sa potpredsednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom, sa kojim je razgovarao o bezbednosti gasovoda "Turski tok" i snabdevanju preko naftovoda "Družba". 

Ruska strana je, prema njegovim rečima, uverila je da ima sve tehnologije da obezbedi nesmetan rad gasovoda "Turski tok".

"Zamenik premijera Aleksandar Novak me je uverio da ruska strana i dalje, uprkos sankcijama, ima sve tehnologije, naučne alate i detalje koji omogućavaju kontinuirani nesmetani rad "Turskog toka" i omogućavaju da se u potpunosti završi održavanje gasovoda", rekao je Sijarto.

Nakon sastanaka Sijarto je rekao da će na snazi ostati i sporazum između Mađarske i ruske kompanije Gazprom, prema kojem će Budimpešta moći da dobije odlaganje plaćanja gasa u slučaju naglog rasta cena gasa.

Šef mađarske diplomatije je dodao da su razmatrali i "potrebu da se suprotstave pokušajima uvođenja sankcija na rusku nuklearnu energiju".

"Danas ćemo u Moskvi razgovarati o najvažnijim pitanjima saradnje koja je neophodna da bi se obezbedila sigurnost snabdevanja Mađarske energentima. Prvo sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije nadležnim za energetiku Aleksandrom Novakom, zatim sa šefom Rosatoma Aleksejem Lihačovim. Imamo ozbiljna pitanja na dnevnom redu: fizičko-tehničko obezbeđenje gasovoda 'Turski tok' i održavanje tranzita kroz naftovod 'Družba', preko kojeg dobijamo naftu", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Ovo je retka poseta neke zemlje Evropske unije Moskvi, što naglašava raskol Budimpešte sa ostatkom bloka zbog ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, podseća "Blumberg".

Sastanci ministra spoljnih poslova Petera Sijarta sa zvaničnicima iz oblasti energetike deo su napora mađarskog premijera Viktora Orbana da "održi zavisnost" od ruske nafte, gasa i nuklearnog snabdevanja, dok partneri iz EU pokušavaju toga da se oslobode, ocenjuje se.

Koliko će Evropa uspeti u tom poduhvatu, videće se predstojeće zime.

Prema Sijartovim rečima, ova zima će biti ozbiljniji test za Evropu od prethodne, koja se pokazala veoma toplom.

"Sigurnost snabdevanja Mađarske energijom zahteva neprekidan transport gasa, nafte i nuklearnog goriva. Za ispunjenje ova tri uslova neophodna je neprekidna mađarsko-ruska saradnja. Ovo nije pitanje političkih preferencija", istakao je Sijarto. 

Orban je u nekoliko navrata kritikovao sankcije EU protiv Rusije, rekavši da one ne funkcionišu, podseća "Blumberg".

Mađarska nastavlja da dobija rusku naftu naftovodom "Družba", a gas "Turskim tokom" i njegovim kracima preko Bugarske i Srbije. 

Osim toga, nuklearna elektrana "Paks", koja proizvodi polovinu električne energije u zemlji, koristi rusko nuklearno gorivo. Elektrana se priprema za izgradnju dva nova nuklearna bloka u okviru projekta "Rosatom".