Pretučen episkop kanonske UPC u Ukrajini (VIDEO)

Juče je u blizini parohijskog doma černjevačke eparhijske uprave nepoznati napadač pretukao episkopa Nikitu

Prethodne noći, na zapadu Ukrajine u Černjivcima, nepoznata osoba pretukla je episkopa Ivano-Frankovskog i Kolomijskog Nikitu Storožuka, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

"Juče je blizu ulaza u Nikolajevsku crkvu UPC černjivcke eparhijske uprave nepoznati napadač pretukao episkopa Ivano-Frankovskog Nikitu i maloletnog sina vojnika Oružanih snaga Ukrajine, čiji su brat i otac sada na prvoj liniji fronta. Ima razloga da se veruje da je napad na episkopa bio nameran", navodi se u saopštenju.

Eparhija Černjevačka je saopštila da je napad na episkopa bio smišljen, i da policija koja je došla na lice mesta nije uhapsila napadača, niti je proverila da li je u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika.

Prema informacijama Saveza pravoslavnih novinara (SPN), crvena "mazda" je lagano prošla pored vladike, koji se sa dva ipođakona vraćao u eparhijsku upravu.

Nasilnik je prepoznao vladiku, zaustavio auto, izašao iz njega i najpre udario vladiku Nikitu u lice, a onda i ipođakona čiji je otac vojnik Oružanih snaga i trenutno je na frontu, saopštio je SPN.

Napadač se nije uplašio policije, jer je želeo slavu i hvalio se da zna sve o Službi bezbednosti Ukrajine, prenosi SPN i dodaje da je nasilnik, dok su čekali policiju, skinuo registarske tablice sa automobila i sakrio ih u gepek.

Krajem marta pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) zauzele su crkvu kanonske UPC u Ivano-Frankovsku. Ušli su kroz bočna vrata, otvorili glavni ulaz i izgurali parohijane, pritom su koristili i suzavac. Policija ni tada nije intervenisala.

UPC je saopštila da je sekretar Ivano-Frankovske eparhije protojerej Vasilij Romanjuk zbog posledica koje je zadobio prilikom napada hospitalizovan.

To nije bio jedini hram koji su vernici golim rukama štiti od napadača.

Oko 200 parohijana kanonske UPC juče je formiralo lanac oko ulaza u Sabornu crkvu Aleksandra Nevskog u gradu Kamenec-Podoljski kako pristalice raskolničke PCU ne bi ušle u hram i otele ga, kao što se desilo sa mnogobrojnim crkvama u toj oblasti.

Parohijan koji je u jučerašnjem napadu branio ovaj hram zadobio je povrede lica.

Jedna od žena koja protestuje protiv UPC pretila je vernicima da će sutra uzeti oružje i streljati ih sve.

Nije isključeno da bi ova pretnja mogla da se obistini. S obzirom na reakciju ukrajinske vlasti i ćutanje Zapada koji je, kako je rekla Marija Zaharova slep i gluv na progon UPC, moramo da se zapitamo da li vernike čeka jevanđeljsko "raspni ga, raspni".