Svet

Makron na prvom testu: Da li će istrajati na jačanju moći Evrope uprkos pritiscima Vašingtona

Makron će danas doputovati u Amsterdam, gde će se sastati sa holandskim premijerom Ruteom koji se protivio svim njegovim predlozima i tražio snažnu saradnju sa SAD
Makron na prvom testu: Da li će istrajati na jačanju moći Evrope uprkos pritiscima Vašingtona© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Težnja francuskog predsednika Emanuela Makrona da Evropsku uniju predstavi kao balansiranu silu između Amerike i Kine biće na testu ove sedmice tokom njegove posete Holandiji.

Makron će danas doputovati u Amsterdam, što će biti prva državna poseta francuskog predsednika toj zemlji nakon 23 godine. Planira da se založi za veću zajedničku potrošnju u EU, jaču kontrolu nad evropskim zalihama tehnologije i industrijske robe, ali i o stepenu skepticizma prema odnosima sa SAD, piše "Fajnenšel tajms".

Njegovu posetu će verovatno zaseniti posledice prošlonedeljne posete Pekingu, gde je nastojao da prikaže svoju nezavisnost od Vašingtona i uspostavi bolje odnose sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Makron će održati govor o ekonomskom suverenitetu u Institutu Neksus u Hagu u kojem će apelovati na evropske lidere da ne budu naivni u pogledu toga koliko daleko mogu da se oslone na SAD, kazao je francuski zvaničnik, prenosi "Fajnenšl tajms".

Makron se zalagao za snažniju evropsku spoljnu politiku sa bližom integracijom i zajedničkom potrošnjom otkako je preuzeo vlast pre šest godina, odražavajući dugogodišnji francuski pristup koji je započeo sa Šarlom de Golom 1960-ih.

Makronove pristalice tvrde da je rat u Ukrajini potvrdio važnost njegovog dugogodišnjeg poziva na evropsku stratešku autonomiju. Njegovi kritičari kažu da je sukob umesto toga pokazao da EU još nije u stanju da kontroliše svoje dvorište bez pomoći Vašingtona i da je američka pomoć ta koja je bila presudna za Kijev.

U Kini je predložio da EU treba da izbegne da bude uvučena u bilo kakvu potencijalnu konfrontaciju Pekinga i Vašingtona, što je izazvalo žestok odgovor nekih američkih zvaničnika, uključujući Marka Rubija, najvišeg republikanca u senatskom odboru za obaveštajne poslove.

Zvaničnik iz Makronove kancelarije rekao je u sredu da francuski predsednik kaže da Francuska nije podjednako udaljena od SAD, saveznika sa kojim Pariz deli zajedničke vrednosti, i Kine – partnera, konkurenta i sistemskog rivala. Zvaničnik je dodao da je najbolji način da se izbegne konfrontacija interakcija sa Pekingom.

Holandski premijer Mark Rute redovno se protivio Makronovim predlozima, zalažući se umesto toga za snažnu saradnju sa SAD i konzervativniji pristup fiskalnoj politici. Holandija je, ipak, pružila više vojne pomoći Ukrajini, uprkos tome što ima mnogo manju ekonomiju.

Sporazum o odbrani

Rute je 2020. primorao Makrona da smanji svoje zahteve za zajednički plan finansiranja EU kako bi pomogao kontinentu da se oporavi od pandemije kovida 19. Ali zvaničnici obe zemlje kažu da su se odnosi poboljšali i da nameravaju da sklope sporazum o odbrani sledeće godine.

Ipak, razlike koje su bile u osnovi spora oko fonda za oporavak će verovatno ponovo isplivati na površinu dok lideri raspravljaju o svom odgovoru na ogroman američki program subvencionisanja zelene tehnologije.

Kao odgovor na odluku Evropske komisije da prenameni deo tog novca u zelene subvencije da bi se takmičio sa SAD, Francuska traži da EU obezbedi više zajedničkih sredstava, kaže jedan zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

Pariz tvrdi da bi bez zajedničkog finansiranja kompanije mogle da prebace investicije iz EU u SAD kako bi iskoristile prednosti Bajdenovog programa pomoći i jeftinije energije. Makronova vlada planira da formuliše svoje predloge tokom leta, ali želi da radi postepeno kako bi privukla skeptike poput Holandije i, što je možda najvažnije, Nemačke.

Pitanje kako sarađivati sa Kinom, a istovremeno odgovoriti na američke zahteve verovatno će više puta biti postavljeno tokom Makronovog putovanja, što uključuje i sastanak sa Piterom Veninkom, glavnim izvršnim direktorom holandske firme koja proizvodi najsavremeniju opremu za poluprovodničke kompanije. Ruteova vlada je pooštrava ograničenja na prodaju tih mašina Kini, nakon pritiska Vašingtona.

Tokom posete, Makron ima za cilj da postigne dogovor o jačanju francusko-holandske saradnje i domaćim tehnološkim rešenjima. On će prisustvovati okruglom stolu o tehnologiji i inovacijama zajedno sa predstavnicima francuske kompanije za proizvodnju poluprovodnika.

image