Salata pobedila - nadživela mandat Liz Tras!

Već šest dana hit video na jutjubu je snimak zelene salate čije se propadanje prati uživo, kao karikatura moći britanske premijerke

Da li će Liz Tras na funkciji britanske premijerke nadživeti rok trajanja zelene salate, bilo je pitanje iz video-snimka koji se na Jutjubu prikazuje od 14. oktobra i privlači sve više gledalaca i komentara na društvenim mrežama. Budući da je Trasova danas dala ostavku na mestu premijera, salata je, na radost brojnih pratilaca i navijača, proglašena pobednikom!

Na Jutjub snimku uživo je nakon ostavke započelo veliko slavlje koje je i dalje u toku. 

Brzinom kojom se topila podrška sada već bivšoj britanskoj premijerki, trošila se i glavica zelene salate. Kupljena u "Tesko" prodavnici za 60 penija (68 centi), zelena salata postala je karikatura moći liderke britanskih konzervativaca, piše "Njujork tajms".

Geg sa zelenom salatom inspirisan je frazom kolumniste "Ekonomista", koji je 11. oktobra primetio da je između skoro neposredne političke implozije na početku njenog mandata i 10 dana žalosti nakon smrti kraljice Elizabete Druge, vlast Liz Tras trajala sedam dana, ili "otprilike onoliko koliko je rok trajanja zelene salate".

Direktno poređenje sa zelenom salatom jedan je od mnogih znakova da je Liz Tras doživela noćnu moru u ulozi britanskog lidera otkako ju je Konzervativna partija u septembru izabrala da zameni Borisa Džonsona, ocenio je američki list.

Njena ekonomska politika toliko je uzbunila glasače i tržište da je bila primorana da otpusti svog glavnog saveznika, ministra finansija Kvazija Kvartenga, ostavljajući mnoge da se pitaju da li će i ona biti smenjena samo nekoliko nedelja nakon što je preuzela funkciju.

Salata još nije uvenula

"Dejli star" je preuzeo šalu iz "Ekonomista" snimajući video u kome se glavica zelene salate nalazi na stolu pored uramljene fotografije premijerke. Zelena salata je kasnije dobila plavu periku, naočare i stopala, ruke, i postala okružena krekerima i jednom šoljom. Ova zelena salata nosi i masku za oči.

Zelena salata se već šest dana nalazi u centru pažnje gladalaca Jutjuba i, za sada, nije uvenula. Generalno, ona može da ostane sveža sedam do 10 dana, iako je to obično životni vek salate u frižideru, a ne glavice na stolu koja nosi periku.