Portparol Stejt departmenta iz vremena NATO agresije: RT ne treba da postoji nigde

Ceo region Zapadnog Balkana je podložan ruskim i kineskim dezinformacijama, ocenjuje šef Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejms Rubin

Šef Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejms Rubin priznao je da Amerika želi da zatvori sve ruske medije širom sveta, a posebno mu smeta otvaranje redakcije RT u Srbiji.

Rubin je u intervjuu za američki Radio Slobodna Evropa, koji je dao u Prištini, ocenio da je ceo region Zapadnog Balkana podložan ruskim i kineskim dezinformacijama, ali veliki deo dolazi iz Srbije i to je, kaže, veliki problem koji treba da se reši.

O tome kako bi "rešio" to što ruski mediji postoje na prostoru Evrope, Rubin je jasno odgovorio:

"Ne bismo želeli da vidimo Raša tudej ili druge ruske medije bilo gde u svetu. Želimo da budu zatvoreni."

Da bi odmah potom ovaj cenzor koji bi da zatvara redakcije širom sveta ustvrdio kako želi slobodu štampe i da ona mora da postoji. Izgleda, samo za američke medije.

"Ali, ako imate naloge kineske vlade na društvenim mrežama, oni bi trebalo biti označeni kao nalozi kineske vlade. Ljudi ne bi trebalo da misle da je ovo prosečni Kinez koji nešto govori. Trebalo bi da znaju da je to državni nalog. To je primer", navodi Rubin.

Rubin je bio udarna medijska pesnica nekadašnje državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, a dve decenije proveo je u braku sa prvom zvezdom Si-En-Ena Kristijanom Amanpur. Sada se vratio na Balkan obilazeći Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju gde vodi kampanju navodne borbe protiv "ruskih dezinformacija".

Naravno, jedna od glavnih tema biće mu Srbija i Rusija, pa će tako iz Crne Gore govoriti kako Podgorica nikako ne bi smela da potpadne pod uticaj "dezinformacija" iz Beograda, Moskve i Pekinga.

Ali, kako je naveo za RSE, u Beograd neće doći jer je svestan da nije dobrodošao.

Ne samo što je otkrio na čemu radi Vašington i agencija koju vodi, Rubin je intervju iskoristio i da zapreti svima koji sarađuju sa Rusijom.

"Vlade koje žele da budu deo Evrope treba da shvate da ako se pridruže Rusiji, rizikuju svoje odnose sa Evropom", kazao je ovaj američki zvaničnik i time usput pokazao da Vašington onaj koji uređuje odnose u Evropi.

O vođama OVK samo reči hvale

Govoreći o takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, čiji čelnici se nalaze u Hagu gde im se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, Rubin je kazao da se odnos SAD prema ovoj terorističkoj grupi menjao.

"OVK je odigrala odlučujuću ulogu u sporazumima koje su potpisali njeni lideri i u sprovođenju obećane demilitarizacije", kaže Rubin.

Priština ga je 2013. odlikovala Predsedničkom medaljom za njegovu posvećenost "oslobođenju Kosova".

Rubin dodaje i da je napravljen dogovor Vašingtona i Prištine da će Amerikanci koristiti vojnu snagu u ime Albanaca, a da će Albanci ispuniti svoja obećanja.

"Imam lepa sećanja na rad sa njihovim liderima. To ne znači da je sve što se dešavalo u to vreme rata nešto što bih ja podržao", dodaje on.

Kao opravdanje za zločine OVK Rubin navodi da je pretnja dolazila od srpskih vojnih snaga.

"Pretnja masovnim pokoljem dolazila je od srpskih vojnih snaga. I da, OVK je verovatno imala neke stvari koje su ispitane i sagledane, a koje nisu bile savršene. Ali mislim da ne treba da prekrajamo istoriju na ovu temu", kaže Rubin.

Na pitanje kako vidi to što se čelnici OKV sada nalaze pred sudom zbog zločina, Rubin je kazao da nema komentar.