Svet

Svi skandali Dalaj Lame: Lepe žene, Evropa Evropljanima i američki seks kult

Incident u kome je tibetanski duhovni vođa poljubio malog dečaka i tražio mu "da mu sisa jezik" ponovo je skrenuo pažnju javnosti na njegove prethodne kontroverze
Svi skandali Dalaj Lame: Lepe žene, Evropa Evropljanima i američki seks kultwww.globallookpress.com © Dalai Lama/via Globallookpress.com

Dalaj Lama se našao na udaru kritike nakon što je snimak na kojem se vidi kako ljubi malog dečaka u usta i traži od njega "da mu sisa jezik" preplavio društvene mreže.

Mnogi, uključujući i Mrežu preživelih zlostavljanih od strane sveštenika i verskih lica, osudili su postupak tibetanskog duhovnog vođe i primorali ga da se izvini.

Ovaj incident vratio je u centar pažnje neke od prethodnih skandala i kontroverzi budističkog lidera.

Dalaj Lama se ranije suočavao sa negativnim reakcijama javnosti zbog izjave da bi njegova naslednica morala da bude "veoma atraktivna", komentara o izbeglicama u Evropi, Pakistanu i Indiji, Donaldu Trampu i zbog toga što je plaćen milion dolara kako bi prisustvovao događaju koji je organizovao zloglasni seksualni kult NKSIVM, piše britanski "Dejli mejl".

"Žena Dalaj Lama ne bi ničemu služila ukoliko nije privlačna"

Dobitinik Nobelove nagrade za mir, čije je ime Tenzin Gjaco, prisetio se 2015. godine u intervjuu za Bi-Bi-Si da je ranije rekao da se nada da će u budućnosti titulu Dalaj Lame nositi žena.  

Kako je istakao, žene imaju veći biološki kapacitet da pokažu naklonost i saosećanje.

"Mislim da bi žene trebalo da preuzmu važnije uloge, a onda – rekao sam jednom novinaru – ako se žena pojavi, njeno lice bi trebalo da bude veoma, veoma privlačno", rekao je on novinaru Bi-Bi-Sija.

Na pitanje da li žena Dalaj Lama zaista mora da bude privlačna, budista je odgovorio: "U suprotnom od nje ne bi bilo mnogo koristi".

Svoj stav ponovio je 2019. godine, rekavši da bi naslednica morala da bude veoma, veoma privlačna jer inače ne bi služila ničemu".

"Ako žena Dalaj Lama dođe, onda bi morala da bude privlačnija", rekao je on sa osmehom.

Dalaj Lama je dodao da budistička literatura uči da je podjednako važna i unutrašnja i spoljašnja lepota.

"Tokom svog dugog života, Njegova Svetost se protivio objektivizaciji žena, podržavao je žene i njihova prava i slavio sve veći međunarodni konsenzus u podršci rodnoj ravnopravnosti i poštovanju žena", istakla je njegova kancelarija u izvinjenju nakon burne reakcije javnosti.

U istom intervjuu 2019. godine, Dalaj Lama je razbesneo pristalice tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

On je, naime, izjavio da je Trampova vlast bila definisana "nedostatkom moralnih principa", što je u suprotnosti sa njegovom prvobitnom ocenom iz 2016. godine, kada je rekao da ga "ne brine" Tramp na čelu SAD.

On je ukazao na Trampovu odluku da povuče SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, kao i na američki tretman migranata na granicama.

"Kada sam video slike neke od te male dece, bio sam tužan", rekao je on o problemima na američko-meksičkoj granici.

Kako piše "Dejli mejl", činjenica da se Tramp i duhovni vođa nisu sastali tokom njegovog vremena na funkciji, smatra se pokušajem da se umiri Kina zbog toga što Peking nije naročito sklon tibetanskom duhovnom vođi.

Dalaj Lama je takođe naveo da Tramp "jedan dan kaže jedno, drugi dan drugo".

"Amerika, bi trebalo da preuzme globalnu odgovornost", dodao je on svojevremeno za Bi-Bi-Si.

Evropa je za Evropljane

Dalaj Lama je 2019. produbio kontroverzu komentarima o izbeglicama koje sa Bliskog istoka beže u Evropu.

"Evropske zemlje treba da prihvate ove izbeglice i obezbede im obrazovanje i obuku, a cilj je da se oni kasnije vrate u svoje zemlje sa određenim veštinama", rekao je on.

Na pitanje šta bi trebalo da se desi sa onima koji žele da ostanu u Evropi, duhovni vođa je rekao da je "ograničen broj u redu".

"Ali cela Evropa će na kraju postati muslimanska zemlja – nemoguće. Ili afrička zemlja, i to je nemoguće", rekao je on.

Dalaj Lama je istakao da je "Evropa za Evropljane".

"Mislim da je bolje da izbeglice budu u svojoj zemlji. Bolje da sačuvamo Evropu za Evropljane", rekao je on.

"Primite migrante, pomozite im, obrazujte ih, ali oni na kraju treba da razvijaju sopstvene zemlje. Mislim da Evropa pripada Evropljanima", ocenio je on.

Prethodno je 2016. godine rekao da "Evropa, na primer Nemačka, ne može da postane arapska zemlja", a naglašavao je da svaka zemlja ima svoju kulturu, jezik, način života i da je bolje da ljudi žive u svojoj zemlji.

Uprkos tome što je on sam 1959. godine poveo hiljade izbeglica u Indiju, Dalaj Lama je rekao da u Evropi ima previše izbeglica.

Zapleten u debatu o izbeglicama, tibetanski lider se dotakao i bregzita.

On je za Bi-Bi-Si rekao da je "pobornik Evropske unije" i istakao da su međunarodna partnerstva ključna za izbegavanje sukoba.

Milion dolara za prisustvo na skupu seks kulta

Britanski tabloid "Dejli mejl" je 2018. godine ekskluzivno otkrio da je Dalaj Lama plaćen milion dolara da otputuje u Ameriku i podrži zloglasni i kontroverzni "seksualni kult" čije su žrtve bile brojne žene.  

Verski vođa je plaćen da govori na događaju 2009. koji je organizovao NKSIVM - organizacija čiji su vođa i drugi članovi (uključujući glumicu Alison Mek) bili u zatvoru zbog zločina poput od seks trafikinga, prinudnog rada i prevara sa vizama.

Dalaj Lama je tada razgovarao sa 3.000 sledbenika NKSIVM-a i stavio katu - tradicionalni ceremonijalni tibetanski šal - oko vrata osnivaču grupe Kitu Ranijeru - koji je 2020. godine osuđen na 120 godina zatvora.

Kako prenosi britanski list, dovođenje tibetanskog vođe na skup je podrazumevalo skupe poklone i putovanja u inostranstvo, navodnu burna aferu sa bogatom naslednicom i spekulacije o prekršenom zavetu celibata.

Dogovor je , navodno, sklopio Dalaj Lamin samozvani "lični izaslanik mira" u SAD, Lama Tenzin Donden, koji je 2018. godine smenjen zbog optužbi za korupciju.

Naljutio Indiju i Pakistan

Tokom 2018. godine Dalaj Lama je bio primoran da se izvini zbog komentara o Indiji i Pakistanu, u kojima je rekao da bi dve zemlje ostale ujedinjene na kraju britanske vladavine da nije bilo "egocentričnog stava" prvog premijera države.

"Egocentričan stav Džavaharlala Nehrua je bio razlog zbog kog Muhamed Ali Džina nije mogao da bude imenovan za premijera Indije", rekao je tada.

Dalaj Lama je rekao da je Mahatma Gandi želeo da Džina postane premijer, i da se u tom slučaju podela Indije 1947. godine ne bi se dogodila.

"Sada pogledajte Indiju. Mislim da je Mahatma Gandi bio veoma voljan da premijersku funkciju prepusti Džini. Ali Nehru je to odbio", rekao je on.

Njegova kancelarija se izvinila i zbog ovih komentara.

Sisanje dečakovog jezika

Nakon što se problematični video ove nedelje pojavio na društvenim mrežama, osamdesetsedmogodišnjak je rekao da "žali zbog incidenta".

"Njegova svetost često zadirkuje ljude koje sreće na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama", navodi se u saopštenju Dalaj Lame.

Osamdesetsedmogodišnjak je rekao dečaku da priđe, pokazao mu na svoj obraz i rekao "prvo ovde", nakon čega ga je dete poljubilo i zagrlilo.

Dalaj Lama je držao dečaka i poljubio mu usne govoreći "i mislim ovde".

"I sisaj mi jezik", dodao je Dalaj Lama. Dečak je brzo isplazio jezik i potom se udaljio, dok se Dalaj Lama nasmejao i privukao dečaka da ponovo zagrli, a publika smejala.

Incident, koji je zgrozio javnost, dogodio se u gradu Daramšala u februaru, ali se tek sad pojavio na društvenim mrežama, što su preuzeli svetski mediji.

image