Svet

Direktor CIA: Sijeva poseta Moskvi potvrda čvrstih odnosa Rusije i Kine

Curenje poverljivih američkih dokumenata koji su se pojavili na društvenim mrežama jedan je od ključnih izazova sa kojima se suočava američka obaveštajna zajednica, kaže Vilijam Berns
Direktor CIA: Sijeva poseta Moskvi potvrda čvrstih odnosa Rusije i Kine© Tanjug/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi potvrdila čvrste odnose Rusije i Kine.

"Smatram da je izuzetno jaka današnja saradnja Kine pod vođstvom Si Đinpinga i Rusije, na čelu sa Vladimirom Putinom. Jedna od potvrda toga je poseta kineskog lidera Moskvi pre nekoliko nedelja", rekao je šef CIA na događaju koji je organizovao Istraživački institut Džejms Bejker (Teksas).

Berns je naveo da u odnosima Moskve i Pekinga "ostaju neka ograničenja" i dodao da prema najnovijim podacima američkih obaveštajnih službi, Peking još nije odlučio da Moskvu snabdeva oružjem i municijom koja je navodno potrebna Rusiji.

"Predsednik Džozef Bajden i jedan broj evropskih lidera su javno govorili o posledicama koje bi zadesile Kinu u slučaju takvih snabdevanja", naveo je.

Šef CIA je naglasio da bi eventualni pokušaji "Kine da pošalje oružje Rusiji neutralisali sve šanse da Peking igra ulogu posrednika u rešavanju ukrajinskog sukoba".

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken je 18. februara izjavio da Kina "ozbiljno razmatra pružanje smrtonosne pomoći Rusiji" i objasnio da je reč o municiji i oružju. Kao odgovor, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da "kineske vlasti ne prihvataju pretnje SAD i pritisak na rusko-kineske odnose po optužbama da Kina pruža vojnu pomoć Rusiji".

Tajni dokumenti Pentagona jedan od glavnih aktuelnih izazova

Curenje poverljivih američkih dokumenata koji su se pojavili na društvenim mrežama jedan je od ključnih izazova sa kojima se suočava američka obaveštajna zajednica, naveo je Berns.

"Procureli dokumenati spadaju u kategoriju trenutnih izazova, što je, naravno, ozbiljno kao i bilo šta drugo. Vlada SAD ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno. CIA nastoji da osigura da kratkoročni problemi ne ometaju eliminisanje dugoročnih izazova", naglasio je.

Prema njegovim rečima, Pentagon i Stejt department su već pokrenuli temeljnu istragu da bi razumeli šta se zaista dogodilo.

"Trenutno nemam šta da dodam ovome, istraga se nastavlja", zaključio je Berns. 

Podsetimo, tajni ratni dokumenti koji otkrivaju američke i NATO planove da uoči najavljene kontraofanzive na Rusiju ojačaju ukrajinsku vojsku, procureli su na društvenim mrežama, pružajući Kremlju vredne informacije o rasporedima isporuke oružja i trupa, broju ukrajinskih trupa i drugim vojnim detaljima, preneo je "Njujork Tajms".

"Otkrića u originalnim dokumentima, koja se pojavljuju kao fotografije dijagrama očekivanih isporuka oružja, snage trupa i bataljona i drugih planova, predstavljaju značajne prekršaje američke obaveštajne službe u nastojanju da se pomogne Ukrajini", navodi se.

image