Mađarski mediji: SAD kažnjavaju Budimpeštu jer ne sluša Zapad

Američka administracija planira nove mere za kažnjavanje mađarske vlade, uključujući moguće uvođenje sankcija protiv moćnih pojedinaca

Američka administracija istražuje mogućnost uvođenja sankcija Mađarskoj zbog njenog odbijanja da sledi opštu politiku zapadnih zemalja, uključujući i sukob u Ukrajini, prenosi publikacija "444".

"Iz nekoliko nezavisnih diplomatskih izvora saznali smo da američka administracija planira nove mere za kažnjavanje mađarske vlade, uključujući moguće uvođenje sankcija protiv moćnih pojedinaca", navodi publikacija i dodaje da bi to mogle biti mere slične američkoj zabrani putovanja uvedene 2014. protiv nekoliko mađarskih državljana osumnjičenih za korupciju.

Mađarska vlada još nije reagovala na ove navode, ali je vodeći analitičar Instituta 21. vek u Budimpešti Daniel Deak ocenio da Bajdenova administracija navodno planira da sankcioniše Mađarsku zbog toga što je za mir i protiv rata. 

"Žele da prekinemo sve ekonomske veze sa Rusijom i pridružimo se onim zemljama koje podržavaju rat", napisao je stručnjak na Fejsbuku.

On je dodao da se nedavno takođe saznalo da su američki obaveštajci uspeli da prisluškuju mađarske lidere, ne precizirajući kome i odakle su takve informacije postale poznate.

U međuvremenu, naveo je analitičar, Amerikanci su napali i francuskog predsednika Emanuela Makrona jer je u nedelju rekao da Evropa ne treba da ih sledi u svemu kao vazal.

"Ovakvo ponašanje Amerikanaca se ne može smatrati ispravnim putem napred, jer to uništava sistem zapadnih saveza. Ako zaista vide evropske zemlje kao prijatelje i saveznike, onda treba da se ponašaju kao prijatelji i saveznici, a ne kao kolonijalisti", naveo je.

Deak smatra da odnosi između SAD i evropskih zemalja, uključujući Mađarsku, mogu biti sasvim normalni.

"Na primer, pod Donaldom Trampom, američka administracija je značajno unapredila odnose između naših zemalja zahvaljujući tadašnjem ambasadoru u Mađarskoj. Mađarska vlada se od tada nije promenila, ali je američko rukovodstvo promenilo svoj stav u negativnom pravcu", zaključio je.