Liz Tras podnela ostavku, sprema se povratak Borisa Džonsona?

Ostaće na čelu vlade dok novi premijer ne bude izabran

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras podnela je ostavku na tu funkciju nakon 44 dana.

Ona je tako postala premijer za najkraćim stažom u britanskoj istoriji.

Trasova je juče izjavila da je "borac, a ne neko ko odustaje", ali je danas priznala da "ne može da ispuni obećanja" koja je dala tokom kampanje za lidera Konzervativne partije.

Ministar finansija Džeremi Hant neće se kandidovati za premijersku funkciju, prenosi Bi-Bi-Si.

Bivši premijer Boris Džonson, koji je podneo ostavku na tu funkciju pre samo tri meseca, navodno planira da se kandiduje za funkciju lidera Konzervativne partije i smatra da je to u "državnom interesu", prenosi "Tajms".

Džonson, koji se trenutno nalazi na odmoru na Karibima, vratiće se u Ujedinjeno Kraljevstvo tokom vikenda, prenosi "Dejli Telegraf".

Nekadašnja ministarska unutrašnjih poslova Priti Patel verovatno će poržati Džonsonovu kandidaturu, prenosi novinarka "Tajmsa".

Riši Sunak, Peni Mordant i Ben Volas ostali su kandidati za novog premijera.

Vladajuća Konzervativna partija će izabrati novog lidera naredne nedelje. Trasov naslednik na funkciji lidera Konzervativne partije automatski će preuzeti i premijersku poziciju, pošto ta partija ima većinu u Donjem domu britanskog Parlamenta.

Lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer zahteva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Nema reči kojima možemo da opišemo ovaj haos. Ovo je više od hiperbole - ovo je parodija", napisala je premijerka Škotske Nikola Sterdžon na Tviteru i pozvala na održavanje novih izbora.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova napisala je na Telegramu da "Britanija ne pamti takvu sramotu od premijera kao što je Liz Tras".