Uveli nove sankcije Rusiji i obećali vojnu pomoć Kijevu: Odmah "pala" veb stranica kanadske vlade

To što Rusija može da obori zvaničnu veb stranicu kanadske vlade na nekoliko sati, ni na koji način nas neće odvratiti od naše nepokolebljive podrške Ukrajini, rekao je Džastin Trudo

Kanada je uvela nove sankcije Rusiji kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i najavila novu finansijsku injekciju kao deo vojne podrške Kijevu.

Dok se pod medijskim reflektorima odvijao sastanak kanadskog premijera Džastina Trudoa, koji je obećao pomoć ukrajinskom kolegi Denisu Šmihalu u Torontu, paralelno se odvijao napad ruskih hakera. Oni su uspeli da na nekoliko sati blokiraju zvaničnu veb stranicu kanadske vlade.

"Spremamo se za kontraofanzivu. Treba nam više municije, potrebno nam je više naoružanja, potrebno nam je više vojne opreme", rekao je Šmihal, prenosi Rojters.

Trudo je odgovorio da će nova vojna pomoć obuhvatiti 21.000 jurišnih pušaka, 38 mitraljeza i više od 2,4 miliona komada municije.

"Ukrajina se bori za vrednosti i principe koji su u osnovi svih naših demokratija. Kanada čini sve što je potrebno da se osigura pobeda Ukrajine", rekao je Trudo i istakao da uvodi sankcije protiv devet entiteta povezanih sa beloruskim finansijskim sektorom kako bi dodatno izvršio pritisak na ruske 'pokušaje u Belorusiji'.

Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov odmah se oglasio i odbacio te pokušaje navodeći da je reč o "apsurdnom besmislicom".

"Te mere su simboličan gest. Neće biti posledica po naše građane i kompanije", rekao je Stepanov, a prenela novinska agencija TASS.

Šmihal je zahvalio Kanadi za milijarde dolara ekonomske i vojne pomoći od početka invazije ruskih snaga u februaru 2022. godine.

Kanada je Ukrajini, osim finansijske pomoći za naoružavanje, dala zajam od 2,4 milijarde kanadskih dolara (1,78 milijardi američkih) Vladi Ukrajine za podršku u isplati penzija i popravci energetske infrastrukture. 

Hakerski napadi

Agencija AP navodi da se dogodio niz hakerskih napada proruskih "haktivista" na Ukrajinu, njene evropske saveznike i američke veb-stranice otkako je Rusija otpočela vojnu operaciju.

Trudo je rekao da nije neuobičajeno da Rusija cilja na zemlje koje podržavaju Ukrajinu i dočekuju ukrajinske delegacije.

"Tajming nije iznenađujuć. Ali u slučaju da se neko pita, to što Rusija može da obori zvaničnu veb stranicu kanadske vlade na nekoliko sati, ni na koji način nas neće odvratiti od naše nepokolebljive podrške Ukrajini", rekao je kanadski premijer.