Svet

Britanski general Barons: Sukob u Ukrajini može da traje decenijama, Kijev će teško vratiti Krim

On kaže da ovaj sukob na obe strane vode građani, a da niko ne zna ishod
Britanski general Barons: Sukob u Ukrajini može da traje decenijama, Kijev će teško vratiti KrimGetty © Chris McGrath / Staff

Britanski general u penziji, ser Ričard Barons, dao je još mračnije prognoze o sukobu u Ukrajini od onih ranijih, prema kojima će on trajati više decenija.

"U suštini ono što vidimo da se odvija u Ukrajini nije samo veliki rat, već dugi rat čija dinamika sugeriše, pre svega, dugu borbu jer nijedna strana nije pobedila, nijedna strana nije izgubila, nijedna strana nije ni blizu odustajanja. Dakle, predstoji još mnogo borbe po cenu užasnog razaranja. Ali najverovatniji ishod je iscrpljenost i zastoj praćen dubokim neslaganjem. Možda gledamo u ishod u kojem ne možete da računate da će rat biti završen decenijama", rekao je on za gruzijski servis "Radija Slobodna Evropa".

Predsednik kompanije za odbranu i sigurnost "Univerzal difens end sekjuriti solušns" kaže da ovaj sukob na obe strane vode građani, a da niko ne zna ishod.

"Ako Zapad nastavi da pruža tu podršku, a budimo potpuno jasni, ta je podrška vrlo mali deo ekonomske moći Zapada, a Ukrajina zadrži volju za borbom, može se nastaviti s borbom. Iz ruske perspektive, Rusija sve više mobiliše svoje društvo i ponovo oživljava odbrambenu industriju koja zapošljava oko dva miliona ljudi. Dakle, to je vrlo veliko preduzeće. A Rusija veruje da ima novac, volju, kontrolu nad društvom i industrijom kako bi nadživela volju Zapada da nastavi podršku Ukrajini", pojasnio je ser Barons.

Prema njegovim rečima, jedino što bi kratkoročno promenilo stvari bilo bi da Kina i/ili Indija pošalju zalihe svoje municije ruskim oružanim snagama.

"To bi ojačalo rusku vojsku municijom s kojim Zapad jednostavno ne može da se meri u vremenu o kojem govorimo. A to je jako opasno, jer ako se to dogodi, to će dovesti do mnogo većih izgleda da Zapad mora da učestvuje u borbama, jer oporavljene ruske snage onda imaju mogućnost uznemirujućeg napredovanja. To bi onda učvrstilo ideju da je rat u Ukrajini, koji je rat između Rusije i Ukrajine, zapravo posredni sukob između liberalne demokratije na Zapadu i autokratskog kapitalizma, predvođenog Rusijom i Kinom, ali suštinski predvođenog Kinom, koju sve više prati Rusija. Ako bi se to intenziviralo u Ukrajini, onda ne vidim nikakav način na koji bi naš svet bio sigurniji, bolji ili prosperitetniji", zaključio je bivši general.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Ukrajina kontraofanzivom tokom 2023. godine vrati Krim, Barons kaže da ne veruje da je tako nešto moguće.

"Ovo je vrlo teško pitanje i sumnjam da će se rešiti 2023. godine".

image