Svet

Migranti doveli Italiju do vanrednog stanja

Država se odlučila na ovaj korak jer ne zna kako da se izbori sa nekontrolisanim prilivom migranata koji stižu mediteranskim rutama
Migranti doveli Italiju do vanrednog stanja© Tanjug/AP Photo/Valeria Ferraro

Zbog povećanja broja migranata koji kontinuirano pristižu mediteranskim rutama Savet ministara Italije, na čelu sa premijerkom Đorđom Meloni proglasio je vanredno stanje u toj zemlji.

Vanredno stanje uvedeno je na predlog ministra civilne zaštite i morske politike Nele Musumećija, važiće narednih šest meseci i, kako je preneo Euraktiv, biće finansirano sa početnih 5 miliona evra.

"Da budemo jasni. Problem nije rešen, rešenje je u svesnoj i odgovornoj intervenciji Evropske unije", rekao je Musumeći, a preneo Tanjug.

U februaru je italijanski parlament odobrio takozvani "Kodeks ponašanja za nevladine organizacije", odnosno uredbu kojom se uspostavlja kodeks ponašanja za brodove koji intervenišu u spasavanju migranata.

Musumeći je pozvao na "odgovoran pristup" prema migrantima i njihovim pravima i ukazao na teškoće u upravljanju tokovima koji pristižu na ostrvo Lampeduzu i čitavu južnu obalu Sicilije.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. januara do 11. aprila u Italiji je pristiglo 31.292 migranta.

image