Amerikanci špijunirali Ruse i UAE: Šokirani njihovom saradnjom

Agencija AP navodi da se u jednom od obaveštajnih dokumenata koji su se pojavili na internetu navodi da su Rusija i UAE odlučni da udruže snage protiv Zapada

Američki špijuni navodno su uhvatili ruske obaveštajne službenike kako se hvale da su ubedili Ujedinjene Arapske Emirate "da rade zajedno protiv obaveštajnih agencija SAD i Velike Britanije", navodi se u jednom od procurelih obaveštajnih dokumenata iz Pentagona u koji je Asošijejted pres (AP) imao uvid.

Američki zvaničnici su odbili da komentarišu dokument "Rusija/UAE: Produbljivanje odnosa obaveštajnih službi", koji je bio označen "strogo poverljivo". Vlada Emirata je sve optužbe da su UAE produbili veze sa ruskim obaveštajnim službama odbacila kao "kategorički lažne".

"Odbacujemo sve optužbe u vezi sa sporazumom o produbljivanju saradnje između UAE i službi bezbednosti drugih zemalja protiv neke države", navodi se u saopštenju. "UAE ima duboke i istaknute odnose sa svim državama, odražavajući njihove principe otvorenosti, partnerstva, izgradnje mostova i rada na služenju zajedničkim interesima zemalja i naroda za postizanje međunarodnog mira i bezbednosti".

Sjedinjene Države ipak sve više strahuju da UAE pomažu Rusiji, piše AP i navodi da se u dokumentu koji su videli navodi da su "sredinom januara, zvaničnici FSB tvrdili da su zvaničnici bezbednosnih službi UAE i Rusije pristali da rade zajedno protiv američkih i britanskih obaveštajnih agencija."

"UAE verovatno vide angažovanje sa ruskim obaveštajnim službama kao priliku za jačanje veza između Abu Dabija i Moskve i diversifikaciju obaveštajnih partnerstava usred zabrinutosti zbog povlačenja SAD iz regiona", zaključuje se u proceni koja je napravljena na osnovu presretnutih telefonskih razgovora i mejlova.

Autentičnost, a ni istinitost ove informacije i dokumenta nije poznata, ali američki zvaničnici sve češće optužuju UAE da sarađuju sa Moskvom.

Zamenica ministra finansija SAD Elizabet Rozenberg, u martu je izdvojila UAE kao "zemlju u fokusu" i tvrdila da tamošnje kompanije pomažu Rusiji da izbegne međunarodne sankcije pri nabavci poluprovodnika i komponenti za vojnu industriju.

Američki obaveštajni zvaničnici tvrde da UAE sarađuju sa Vagner grupom i da im obezbeđuju i finansijska sredstva.

Andreas Krig, vanredni profesor na Kings koledžu u Londonu, nazvao je UAE "najvažnijim strateškim partnerom Rusije i na Bliskom istoku i u Africi".

Rusija i UAE dele slične stavove u nekim ključnim sukobima na Bliskom istoku i u severnoj Africi, a priliv Rusa u UAE otkako je Rusija započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini takođe je ojačao veze, kaže Kristijan Ulrihsen, stručnjak za Bliski istok na Institutu Bejker Univerziteta Rajs. Ali referenca na udruživanje protiv američkih i britanskih obaveštajnih agencija je iznenađujuća, rekao je Ulrihsen.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je AP-u da su Sjedinjene Države takođe zabrinute zbog toga što ruski novac dolazi na usijano tržište nekretnina u Dubaiju.

A u oktobru su savezni tužioci u Njujorku podigli optužnice protiv dvojice Rusa iz Dubaija i drugih optuženih za krađu vojne tehnologije od američkih kompanija, šverc miliona barela nafte i pranje desetina miliona dolara za ruske oligarhe.

Tužioci su u tom slučaju citirali jednog od Rusa iz Dubaija koji je uveravao svoje partnere da ne treba da brinu što će koristiti finansijsku instituciju UAE za transakcije. "Ovo je (najgora) banka u Emiratima", rekao je on, koristeći psovku. "Oni plaćaju za sve."

Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od retkih zemalja koja ima redovne avio-veze sa Rusijom, podseća AP. Sa druge strane, odnosi SAD i UAE su puni uspona i padova.