Svet

SAD razmatraju sankcije protiv nekoliko uticajnih mađarskih pojedinaca?

To bi moglo biti slično zabranama iz 2014. godine kada je šest mađarskih državljana imalo zabranu ulaska u SAD zbog optužbi za korupciju, piše portal "444.hu"
SAD razmatraju sankcije protiv nekoliko uticajnih mađarskih pojedinaca?© Tanjug/AP Photo/Anna Szilagyi

Američka vlada planira nove mere kako bi kaznila mađarsku vladu, a navodno bi jedna od njih mogla biti uvođenje sankcija za nekoliko uticajnih osoba, piše portal "444.hu" pozivajući se na saznanja iz nekoliko nezavisnih diplomatskih izvora.

To bi moglo biti slično zabranama iz 2014. godine kada je šest mađarskih državljana imalo zabranu ulaska u SAD zbog optužbi za korupciju, navodi portal, koji je, inače, finansijsku podršku dobijao od "Fondacije za otvoreno društvo" Džordža Soroša i nemačke fondacije "Hajnrih Bel".

Ambasador SAD u Mađarskoj Dejvid Presman sazvao je konferenciju za novinare i prema nekim pretpostavkama čak bi i na njoj mogao da saopšti informaciju o sankcijama. Iz ambasade nije najavljeno šta će biti tema konferencije.

U tekstu se ocenjuje da su odnosi Mađarske i SAD na veoma niskom nivou, a navodi se nekoliko primera razmene "otrovnih" primedbi između mađarskih i američkih zvaničnika, odnosno ambasadora SAD u Budimpešti Dejvida Presmana.

Premijer Viktor Orban našalio se na račun njegovog imena na godišnjoj konferenciji za novinare želeći da istakne kako Amerikanci stalno pritiskaju Mađarsku da uđe u rat s Rusijom, što čini i njihov ambasador "the Press-man" kako ga je nazvao Orban. Mađarski premijer primetio je na istoj konferenciji i da se nada da se sledeći američki ambasador neće zvati Pučini, aludirajući na to da bi SAD mogla da organizuje državni udar, puč, protiv njegove vlade.

Sa svoje strane, ambasador Presman u više navrata se žalio da provladini mediji "šire rusku državnu propagandu", a kako bi ovo dokazao, ambasada je objavila kviz prošlog oktobra u kojem su učesnici, između ostalog, trebalo da odgovore da li je određenu izjavu dao ruski predsednik Vladimir Putin ili predsednik mađarske skupštine Laslo Kover.

Početkom aprila, američki diplomata rugao se Peteru Sijartu zbog poruke koju je Orban poslao Trampu preko Tvitera, navodeći da je mađarski ministar spoljnih poslova govorio da se nikada ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih država.  

Iza zajedljivosti, očekivano, očituju se velike tenzije između dve vlade. Presman i zaposleni u američkoj ambasadi nekoliko puta su objašnjavali mađarskim medijima da se ne radi o običnim zapažanjima jer on predstavlja vladu u Vašingtonu, pa kad napadaju ambasadora napadaju američku vladu i obrnuto: kada on kritikuje nekoga, to nije njegovo lično mišljenje, već poruka američke države.

Nedavno je Presman izjavio i da SAD smatraju da je kampanja koja je protiv njega pokrenuta u mađarskim medijima orkestrirana s vrha, na primer iz mađarske vlade, dodaje se u tekstu.

image