Svet

Herš: SAD spremaju sporazum za kraj sukoba u Ukrajini, Zelenski proneverio milione

Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade pisao je na svom blogu i kolike su razmere korupcije u Ukrajini
Herš: SAD spremaju sporazum za kraj sukoba u Ukrajini, Zelenski proneverio milione© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Vojni vrh SAD priprema nacrt sporazuma za kraj sukoba u Ukrajini, tvrdi američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, javljaju "RIA Novosti".

Ovaj dokument trebalo bi da bude ponuđen Ruskoj Federaciji "u slučaju njenog poraza", tvrdi američki novinar.

"Rečeno mi je da je pre dva meseca zajednički načelnik štabova dao instrukcije članovima štabova, odnosno u vojnoj termologiji rečeno 'postavio zadatak' da izrade ugovor o završetku rata koji će ponuditi Rusima nakon poraza u Ukrajini", napisao je Herš na svom blogu na stranici "Substak", pozivajući se na anonimni izvor.

Korupcija kao u Avganistanu?

Simor Herš je u tekstu ustvrdio da je Kijev, prema procenama analitičara Centralne obaveštajne agencije, prošle godine, za kupovinu goriva proneverio sredstva u iznosu od najmanje 400 miliona dolara.

"Ono što je, takođe, nepoznato je da je Zelenski kupovao gorivo od Rusije, zemlje sa kojom su Ukrajina i Vašington u ratu, a ukrajinski predsednik i mnogi u njegovoj pratnji su od američkih dolara namenjenih za dizel gorivo skidali nebrojene milione", naveo je dobitnik Pulicerove nagrade.

Ne zna se, dodaje novinar, koliko tačno vlada Zelenskog plaća po galonu goriva, ali je Pentagon tokom decenijama dugog američkog rata u Pakistanu plaćao čak po 400 dolara za transport benzina iz luke u Pakistanu, kamionom ili padobranom.

On je dodao i da je jedan od stručnjaka, sa kojima je razgovarao, za nivo korupcije u Kijevu rekao da je približan onom iz rata u Avganistanu, "iako neće biti izveštaja o profesionalnoj reviziji iz Ukrajine".

Herš tvrdi da je čuo da se ministarstva u Kijevu bukvalno "takmiče" u osnivanju lažnih kompanija za izvozne ugovore za oružje i municiju sa privatnim trgovcima oružjem širom sveta, od kojih svi dobijaju mito.

Mnoge od tih kompanija nalaze se u Poljskoj i Češkoj, ali se smatra da ih ima i u Persijskom zalivu i Izraelu.

"Ne bih se iznenadio kada bih saznao da postoje i drugi na mestima kao što su Kajmanska ostrva ili Panama, i da je u to uključeno mnogo Amerikanaca", rekao je Heršu američki stručnjak za međunarodnu trgovinu.

Neki su kraduckali, a neki krali...

Pitanje korupcije je direktno pokrenuto kada se direktor CIA Vilijam Berns prošlog januara sreo sa Zelenskim, a nakon njihovog sastanka usledile su i poznate smene u ukrajinskom vrhu.

"Njegova poruka ukrajinskom predsedniku, rekao mi je jedan obaveštajni zvaničnik sa direktnim saznanjem o sastanku, bila je iz mafijaškog filma iz pedesetih. Visoki generali i vladini zvaničnici u Kijevu bili su ljuti na ono što su videli kao pohlepu Zelenskog, pa je Berns kazao ukrajinskom predsedniku, da je 'uzeo veći deo novca nego što je išao generalima', zapisao je Herš.

Berns je, navodno, takođe predao Zelenskom listu od 35 generala i visokih zvaničnika čija je korupcija bila poznata CIA i drugima u američkoj vladi.

Deset dana kasnije on je odgovorio na američki pritisak tako što je javno smenio deset najrazmetljivijih zvaničnika na toj listi.

"Ona desetorica kojih se otarasio drsko su se hvalili novcem koji imaju, vozeći se po Kijevu u svojim novim 'mercedesima'", rekao mi je obaveštajni zvaničnik.

"Potpuni raskid" Bele kuće i obaveštajaca

Pozivajući se na jednog obaveštajnog zvaničnika, Herš tvrdi i da je došlo do "potpunog raskida" između rukovodstva Bele kuće i obaveštajne zajednice.

"Došlo je do potpunog prekida veze između rukovodstva Bele kuće i obaveštajne zajednice", rekao je američki novinar.

Njemu su, kaže, više puta govorili o "tvrdoj ideologiji i nedostatku političkih veština" koju su demonstrirali američki državni sekretar Entoni Blinken i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. 

Pozivajući se na obaveštajnog zvaničnika, Herš napominje i da američki predsednik Džo Bajden i njegova dva vrhunska spoljnopolitička savetnika "žive u drugačijim svetovima" od iskusnih diplomata, vojnih i obaveštajnih službenika dodeljenih Beloj kući.

Novinar koji je nedavno otkrio američko zamešateljstvo u sabotaži Severnog toka, piše da je istaknuti penzionisani američki diplomata koji se protivio Bajdenovoj politici prema Kini i Rusiji, Blinkena opisao kao ništa drugo do "uverljivog kongresnog službenika". Za njega je Salivan "menadžera političke kampanje" koji se iznenada našao u centru sveta diplomatije.

Sagovornik Herša, prenosi on, naglasio je da su obojica "pristojni političari", ali da sada moraju da se nose sa "naopakim svetom" politike i energetike, gde Kina i Indija prodaju reciklirani benzin Zapadu.

Bajden ne daje Amerikancima nikakve informacije

Američka vojska stacionirana u Poljskoj i Rumuniji dobila je instrukcije da ne bude prva koja će napasti ruske trupe, kaže Herš.

"Brigada 82. vazdušno-desantne divizije aktivno obučava i izvodi vežbe iz baze u Poljskoj nekoliko milja od ukrajinske granice. Prošle godine je pojačana brigadom 101. vazdušno-desantne divizije, koja je bila raspoređena u Rumuniji... Rečeno im je da ne mogu prvi da napadnu Ruse", naveo je Herš na svom blogu.

Novinar je primetio da bi ukupna snaga dve brigade, o čijem rasporedu je "malo poznato i retko se govori", mogla da premaši 20.000 ljudi.

Međutim, visoki obaveštajni zvaničnici su mu rekli da "nema dokaza da Bela kuća zaista zna" šta se dešava u ovim vojnim formacijama. Ne zna se da li su tamo stacionirani u okviru vežbe NATO-a ili u slučaju da Zapad odluči da se suprotstavi ruskim snagama u Ukrajini.

Osim toga, američki predsednik Džozef Bajden ne daje Amerikancima nikakve informacije o stvarnoj situaciji. "Ovo nije samo loše vođstvo. Uopšte ga nema. Nula", napisao je on.

image