Moskva odgovorila na sankcije Kanade: Rampa za 333 Kanađana

Na spisku sankcionisanih nalaze se predstavnici kanadskog rukovodstva, parlamentarci, političari, aktivisti i sportisti koji utiču na širenje rusofobije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije

Odgovarajući na nove sankcije Otave, Moskva je zabranila ulaz u Rusiju za 333 državljana Kanade, a među njima su političari, javni funkcioneri i drugi ljudi umešani u širenje rusofobije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Imajući u vidu sankcije koje režim Džastina Trudoa periodično uvodi ruskim zvaničnicima, političarima, stručnjacima, novinarima, kulturnim ličnostima i sportistima, kao i svima koji ne odgovaraju zvaničnoj Otavi i neonacističkoj vlasti u Kijevu koju ona podržava, ulazak u Rusku Federaciju trajno je zabranjen za 333 kanadska državljana", saopštili su iz Ministarstva. 

Na spisku sankcionisanih nalaze se predstavnici kanadskog rukovodstva, parlamentarci, političari, aktivisti i sportisti koji podstiču širenje rusofobije, a navedena mera bi trebalo da podstakne te osobe da promene svoje ponašanje, prenose RIA Novosti. 

Ulaz u Rusiju zabranjen je generalnoj guvernerki Kanade Meri Simon, ministru finansija Ontarija Piteru Betlenfalvi, ministru javnih institucija, ministru za zakonodavstvo Ontarija...

Među sankcionisanim sportistima su olimpijske šampionke u umetničkom klizanju Megan Duamel i Tesa Virtu, četvorostruka olimpijska šampionka u hokeju na ledu Džejna Heford.

Kanadske sankcije Rusiji

Kanada je uvela nove sankcije Rusiji kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i najavila novu finansijsku injekciju kao deo vojne podrške Kijevu.

Kanadski premijer Džastin Trudo je istakao da uvodi sankcije protiv devet entiteta povezanih sa beloruskim finansijskim sektorom kako bi dodatno izvršio pritisak na rusko 'delovanje u Belorusiji'.

Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov je odbacio te tvrdnje navodeći da je reč o "apsurdnoj besmislici" i dodao da "neće biti posledica po građane i kompanije."