Svet

Holandski evroposlanik upozorio: Zaustaviti naoružavanje Ukrajine i ukinuti sankcije Rusiji

Glavni gubitnik u sukobu u Ukrajini je Evropska unija. I ova šteta se više ne može popraviti, istakao je Marsel de Graf
Holandski evroposlanik upozorio: Zaustaviti naoružavanje Ukrajine i ukinuti sankcije RusijiGetty © Thomas Niedermueller

Predstavnik holandske stranke Forum za demokratiju (FVD) i poslanik u Evropskom parlamentu Marsel de Graf pozvao je EU da prestane sa isporukom oružja Ukrajini i ukine sankcije Rusiji.

"Ekonomija EU je potpuno uništena zahvaljujući besmislenim, samoubilačkim sankcijama Rusiji. Glavni gubitnik u sukobu u Ukrajini je EU. I ova šteta se više ne može popraviti. Zaustavite sankcije. Prestanite da naoružavate Ukrajinu", napisao je de Graf na svom Tviteru.

Sankcije koje je Zapad uveo Moskvi nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru prošle godine dovele su do poskupljenja struje, goriva i hrane u EU, dok su mnogi zapadni stručnjaci i zvaničnici istakli da sankcije nisu imale željeni efekat u Rusiji.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Irske Mik Volas izrazio je slično mišljenje sredinom februara, kada je istakao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegove zapadne pristalice nisu zainteresovani da traže mirno rešenje za sukob sa Rusijom.

"Takođe je neoprostivo koliko su zapadni lideri spremni da ovo pretvore u rat bez kraja", dodao je Volas.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

image