Tramp optužio Makrona da se "ulizuje Kini"

Ludi svet se raspada, a SAD nemaju apsolutno nikakvu reč u tome. Makron, koji je moj prijatelj, nalazi se u Kini i tamo im ljubi zadnjicu, rekao je bivši predsednik SAD

Bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio je predsednika Francuske Emanuela Makrona da je tokom nedavne posete Pekingu "povlađivao predsedniku Kine Si Đipingu", preneo je Rojters.

Tramp, koji nastoji da se 2024. godine vrati u Belu kuću, tokom svog mandata je uspostavio neprijateljski odnos sa Kinom, iako je Sija nazivao svojim "veoma dobrim prijateljem", piše britanska agencija.

U najnovijem intervjuu za "Foks njuz" Tramp je rekao da je predsednik Kine "briljantan čovek".

Tramp je u intervjuu ismevao spoljnu politiku aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena navodeći da je ona ohrabrila Rusiju, Severnu Koreju i Kinu i zbacila SAD sa pozicije svetskog lidera, što su, kako piše Rojters, kritike koje su često upućivane njegovoj administraciji.

"Ludi svet se raspada, a SAD nemaju apsolutno nikakvu reč u tome. Makron, koji je moj prijatelj, nalazi se u Kini i tamo im ljubi zadnjicu", rekao je Tramp.

Na kraju svoje prošlonedeljne posete, Makron je pozvao Evropsku uniju da smanji zavisnost od SAD i upozorio da blok ne treba da bude uvučen u krizu oko Tajvana vođenu "američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom".

Tokom svog mandata Tramp je promenio pojedine principe savremene američke spoljne politike dovodeći u pitanje NATO, otuđujući evropske partnere i povlađujući autokratama, piše britanska agencija.