SAD sankcionišu svog NATO saveznika, Mađarsku

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije na Međunarodnu investicionu banku u Budimpešti i tri njena bivša i sadašnja rukovodioca, nakon što su mađarski mediji najavili da američka vlada planira nove mere kako bi kaznila mađarsku vladu

SAD su uvele sankcije Međunarodnoj investicionoj banci sa sedištem u Mađarskoj, tvrdeći da je njeno prisustvo u Budimpešti omogućava Moskvi da špijunira i obavljanja "aktivnosti zlonamernog uticaja" unutar Evropske unije i NATO-a.

Na spisku sankcija Ministarstva finansija SAD nalaze se tri sadašnja i bivša rukovodioca banke, odnosno Rusi Nikolaj Kosov i Georgij Potapov, kao i Mađar Imre Laslocki, prenosi "Blumberg" i navodi da su zvaničnici sankcionisani zbog koordinacije sa ruskim zvaničnicima o poslovima banke nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Međunarodna investiciona banka, za koju "Blumberg" navodi da je pod ruskom kontrolom, sebe smatra multilateralnim zajmodavac koji nastoji da ojača ekonomske veze između svojih članica, a koje mahom čine bivše sovjetske zemlje. 

Banka je 2018. godine je svoje sedište preselila u Budimpeštu, a nakon početka SVO, jedine preostale članice su Rusija i Mađarska.

"Sjedinjene Države su danas objavile sankcije koje će ograničiti pristup Rusije međunarodnom finansijskom sistemu, uključujući Međunarodnu investicionu banku sa sedištem u Budimpešti, koju kontroliše Rusija, i tri njena visoka rukovodioca sa prebivalištem u Mađarskoj", napisao je na Tviteru ambasador SAD u Budimpešti Dejvid Presman.

"Blumberg" napominje da je vlada Viktora Orbana često bila u sukobu sa Vašingtonom i drugim NATO saveznicima zbog sukoba u Ukrajini, navodeći da je Budimpešta odbijala da naoružava kijevski režim, kao i da se protivila sankcijama uvedenim Rusiji.

Mađarski portal "444", koji je, inače, finansijsku podršku dobijao od "Fondacije za otvoreno društvo" Džordža Soroša i nemačke fondacije "Hajnrih Bel", prethodno je najavio da američka vlada planira nove mere kako bi kaznila mađarsku vladu.

Portal je ocenio da su odnosi Mađarske i SAD na veoma niskom nivou, a navodi se nekoliko primera razmene "otrovnih" primedbi između mađarskih zvaničnika i Presmana.

Mađarska vlada osudila je potez SAD.

"Amerikanci nisu odustali od prisiljavanja Mađarske na proratnu poziciju koju dele mnogi naši saveznici, ali Mađarska je i dalje uverena da je mir jedini zajednički interes", rekao je šef administracije mađarskog premijera Gergelj Gijaš na konferenciji za novinare u sredu i dodao da "ne postoji saveznički, diplomatski ili čak prijateljski pritisak kojem Mađarska neće odoleti."