Bivši ukrajinski premijer: Porošenko je nitkov, čim su Amerikanci odobrili, počelo je uništavanje UPC

Ukrajinske vlasti nisu samo ratni zločinci, oni su izdajice svoje zemlje, jer su zadirali u veru, religiju, kaže Nikolaj Azarov

Od 2014. godine ukrajinske vlasti su kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) oduzele više od 600 crkava, dok je više od 100 spaljeno i uništeno, izjavio je bivši premijer Ukrajine u vreme vladavine svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, Nikolaj Azarov.

"Od 2014. godine UPC je oduzeto više od 600 crkava, dok je više od 100 spaljeno i uništeno. Možete li samo da zamislite sve ovo, sveštenike biju, ubijaju, zatvaraju, zastrašuju, porodice su zastrašene", rekao je Azarov za belorusku novinsku agenciju "Belta".

Prema njegovim rečima, sve je počelo dolaskom na vlast Petra Porošenka, koji "nema ni, časti ni savesti".

"Porošenko je nitkov. Čim su Amerikanci dali odobrenje, počelo je uništavanje UPC. Porošenko je dao komandu svojim štićenicima – uglavnom radikalima i banderovcima: UPC mora da se spoji sa raskolnicima PCU. Ali kanoni pravoslavlja su nepokolebljivi, a UPC nije mogla jednostavno da se spoji sa PCU. I tada je počeo progon koji je bio najstrašnije prirode i za koji svet nije znao", naglasio je bivši ukrajinski premijer.

On smatra da bi se "isto desilo i u Belorusiji da se desio državni udar, poput Majdana".

Kako je Azarov naveo, kada je na vlast u Ukrajini došao Vladimir Zelenski, osoba koja uopšte nema nikakve veze sa verom, savešću ili moralom, apsolutno nemoralna figura, progon UPC je nastavljen novim sila.

"Ukrajinske vlasti nisu samo ratni zločinci, oni su izdajice svoje zemlje, jer su zadirali u veru, religiju", rekao je bivši premijer i dodao da aktuelne vlasti u Ukrajini krše sve zakonske zakone, pošto ni Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) ni regionalne vlasti nemaju pravo da se mešaju u aktivnosti crkve.

Podsetimo, progon kanonske UPC velikih razmera počeo je 2019. godine kada je tadašnji predsednik Ukrajine Petar Porošenko od carigradskog patrijarha Vartolomeja primio tomos o autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine, koji su stvorili raskolnici.

Pozivajući se na povezanost UPC sa Rusijom, vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane njeno delovanje, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj stvarnoj zabrani u Ukrajini. Nekim predstavnicima sveštenstva UPC vlasti su uvele sankcije. SBU počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva, da sprovodi "kontraobaveštajne mere" – pretrese episkopa i sveštenika, u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".