Seul: Severna Koreja lansirala novu balističku raketu

Projektil je leteo oko 1.000 kilometara i pao u more istočno od Severne Koreje

Severna Koreja lansirala je u četvrtak novi model balističke rakete dugog dometa, tvrdi Južna Koreja čije je upozorenje izazvalo uzbuđenost u severnom Japanu gde je građanima naloženo da potraže sklonište, iako se ispostavilo da nije bilo nikakve opasnosti.   

Kako je preneo Rojters, južnokorejski vojni zvaničnik naveo je da je raketa najverovatnije novo naoružanje koje je prikazano na nedavnoj vojnoj paradi u Severnoj Koreji, a pretpostavlja se da koristi čvrsto gorivo.

Severna Koreja radi na razvoju više raketa na čvrsto gorivo koje su lakše za skladištenje i transport i mogu biti lansirane gotovo bez upozorenja i pripreme.

Projektil je leteo oko 1.000 kilometara, rekao je vojni zvaničnik Južne Koreje i nazvao to "teškom provokacijom". On je naveo i da je maksimalna visina na kojoj leti raketa niža od 6.000 kilometara, što je vrhunac nekih prošlogodišnjih rekorda prilikom testiranja.

"Procenjujemo da je ispaljen novi tip balističke rakete, još analiziramo detalje poput putanje, visine i dometa, kao i mogućnost da je pogon na čvrsto gorivo", rekao je zvaničnik kog citira Rojters.

Vojska Južne Koreje navela je da je bila u stanju uzbune i da se koordinisala sa svojim glavnim saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama koje su oštro osudile testiranje balističke rakete dugog dometa, kako je navedeno iz Bele kuće.

Posle lansiranja, japanske i američke vazduhoplovne snage izvele su vežbe iznad Japanskog mora "budući da bezbednosno okruženje oko Japana postaje sve ozbiljnije", rekao je japanski ministar odbrane.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz okoline Pjongjanga, a japanska obalska straža prijavila je da je pala oko sat vremena posle lansiranja.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da Severna Koreja stalno ugrožava mir u regionu "provokacijama bez presedana i zlonamernim rečima", dok je Japan sazvao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost.

Japanska obalska straža saopštila je da je raketa pala u more istočno od Severne Koreje.