Svet

Zabraniti ili zadržati: Rat oko pilule za abortus podelio Ameriku

Sudsko veće Saveznog apelacionog suda odlučilo je da mifepriston i dalje ostane na tržištu, ali uz ograničenja
Zabraniti ili zadržati: Rat oko pilule za abortus podelio Ameriku© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Savezni apelacioni sud izdao je nalog kojim se privremeno dozvoljava da pilula "mifepriston", čija je prodaja nedavno obustavljena, a uz pomoć koje se obavlja više od polovine abortusa u SAD- ostane na tržištu, ali uz ograničenja koja će verovatno značajno promeniti njenu upotrebu.

Naredba od 42 stranice zapravo vraća ograničenja na lek iz 2016. godine kada se pilula mogla koristiti samo do sedme nedelje trudnoće, i to uz tri lične posete lekaru, i nije se mogla pacijentima poslati poštom.

Tročlano sudsko veće, navodi "Volstrit džornal", bilo je skeptično zbog zabrane leka koji je odobren još 2000. godine, ali je imalo sluha za prigovore protivnika abortusa koji tvrde da  američka Agencija za hranu i lekove nije uspela da pravilno ispita novije promene koje su pristup leku dodatno "olabavile".

FDA, kako kažu, nije ispitala relevantne podatke pre nego što je dopustila da se pilula koristi sve do oko 10. nedelje trudnoće, a uz to je ukinula potrebu da lekari i korisnici prijavljuju ozbiljne nuspojave koje nisu fatalne, pa je (jer te izveštaje nije dobijala) navela da je lek bezbedan.

Sudije Kurt Engelhard i Endru Oldam, koje je imenovao bivši predsednik Donald Tramp, bili su u većini, dok je sudija Katarina Hejns, koju je imenovao Džordž V. Buš, rekla da bi ona radije privremeno blokirala odluku prvostepenog suda kojom je suspendovano odobrenje leka i odložila druga pravna pitanja dok žalbeni sud ne dobije više vremena da ih razmotri.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer je na brifingu u četvrtak ujutro rekla da se borba na sudovima nastavlja, da veruje da je "zakon na našoj strani i mi ćemo pobediti".

Ministarstvo pravde ima mogućnost da podnese hitnu žalbu Vrhovnom sudu kako bi se vratio pun pristup piluli.

"Odluka je značajna pobeda za doktore koje predstavljamo, zdravlje žena i svakog Amerikanca koji zaslužuje odgovornu saveznu vladu koja deluje u okviru zakona", rekla je Erin Havlei, advokat Alijanse za odbranu slobode, pravne grupe koja zastupa tužioce, odnosno medicinska udruženja koja su protiv abortusa.

Zagovornici prava na abortus tvrde, međutim, da će presuda značajno ograničiti pristup piluli i potencijalno primorati neke pacijente da putuju stotinama milja kako bi dobili negu.

"Ova odluka doneta usred noći, zadržava `mifepriston` na tržištu i vraća unazad godine medicinskog napretka", rekla je direktorka projekta za proširenje pristupa lekovima za abortus Kirsten Mur,

Odluka sudija nije konačna reč u predmetu i oni su rekli da će usmenu raspravu oko slučaja zakazati za sledeći slobodan datum.

Mogućnost da se pilula povuče sa tržišta izazvala je borbu među demokratskim i republikanskim guvernerima koji pokušavaju da izvojuju da pacijenti i dalje imaju pristup ovom načinu prekida trudnoće. Države uključujući Njujork, Kaliforniju, Masačusets i Vašington najavile su planove za skladišttenje lekova za abortus. Ali druge demokrate nezadovoljne odlukom sudije kažu da veruju da bi se takvi potezi mogli pokazati kontraproduktivnim. 

"Ponekad se brinem da će, ako ljudi nastave da pričaju o gomilanju zaliha i da će to povećati cene za sve", rekao je guverner Konektikata Ned Lamont , koji je rekao da želi da zadrži pristup ovoj piluli u svojoj državi. 

image