Svet

Uhapšen osumnjičeni za curenje dokumenata Pentagona: "Hteo je samo da informiše prijatelje"

Za curenje je navodno odgovoran pripadnik američke Nacionalne vazduhoplovne garde Džek Tešeira
Uhapšen osumnjičeni za curenje dokumenata Pentagona: "Hteo je samo da informiše prijatelje"© Tanjug/AP Photo/Jennifer McDermott

FBI je večeras uhapsio osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona, dodajući da će nastaviti sa istragom u Dajtonu, država Masačusets.

"Njujork tajms" je prethodno odgovornog za curenje identifikovao kao 21-godišnjeg Džeka Tešeiru, pripadnika 102. obaveštajnog krila Nacionalne vazduhoplovne garde u Masačusetsu.

"FBI je danas, bez incidenata, uhapsio 21-godišnjeg Džeka Daglasa Tešeiru u domu u Nort Dajtonu, u Masačusetsu, zbog njegove navodne umešanosti u odavanje poverljivih dokumenata američke vlade i vojske", saopštila je portparolka obaveštajne agencije i dodala da agenti nastavljaju da sprovode ovlašćenu istragu u Tešeirinom domu, prenosi "Njujork tajms".

Državni tužilac Merik Garland rekao je da je Tešeira pod istragom zbog "navodnog neovlašćenog uklanjanja, zadržavanja i prenošenja poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani", prenosi "Foks njuz".

On je dodao da će Tešeira ostati u pritvoru, a onda će biti izveden pred savezni sud u Bostonu.

Pentagon je danas saopštio da je curenje poverljivih informacija bio "nameran, krivični akt", dodaje "Njujork tajms".

Prvo pojavljivanje Džeka Tejšeire pred sudom u Bostonu biće sutra, saopštila je kancelarija američkog tužioca, prenosi Si-En-En.

"Vašington post" je prethodno objavio da su podaci prvo objavljeni na Tešeirinoj Diskord grupi pod nazivom "Tag šejker central", za koju su druga dva korisnika rekla da je posvećena njihovoj ljubavi prema "oružju, vojnoj opremi i Bogu."

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je formalnu krivičnu istragu prošle nedelje nakon što je Pentagon skrenuo pažnju na slučaj, koji britanska agencija naziva možda najkritičnijim slučajem curenja poverljivih podataka SAD u poslednjim godinama.

"Samo je hteo da obavesti prijatelje o tome šta se dešava"

"Njujork tajms" je naveo da Tešeirina Diskord grupa ima 20-30 članova, od kojih su većina tinejdžeri ili deca, a da osobu koja je postavljala dokumente pod pseudonimom "OG", za koju se sumnja da je upravo Džek Tešeira, smatraju svojim vođom.

Članovi grupe koji su razgovarali sa novinarima "Njujork tajmsa" rekli su da je Tešeira podelio dokumente isključivo iz informativnih razloga, a da su oni dobili širu pažnju tek nakon što je jedan od tinejdžera objavio nekoliko desetina dokumenata na drugim delovima platforme.

Dodali su da osoba koja je podelila dokumente nije uzbunjivač i da nikad nije planirano da oni napuste njihovu grupu.

"Ovaj momak je hrišćanin, ima antiratne stavove, samo je želeo da obavesti neke od svojih prijatelja o tome šta se dešava", rekao je jedan član grupe za "Njujork tajms".

Procureli dokumenti otkrivaju osetljive informacije o velikom broju tema, uključujući ocene američkih zvaničnika o nespremnosti ukrajinske vojske, praksu američkog špijuniranja svojih saveznika poput Izraela, Ukrajine i Južne Koreje, navodne planove Seula da šalje municiju u Ukrajinu, i mnoge druge.

"Njujork tajms" navodi da su neki od dokumenata jedva bili stariji od 40 dana.

Više američkih i drugih zvaničnika osporilo je neke od tvrdnji u dokumentima kao lažne. Bela kuća je zatražila od američkih medija da ne objavljuju nijedno od otkrića, tvrdeći da ne pripadaju javnom domenu.

Među autorima izveštaja "Njujork tajmsa" o slučaju procurelih dokumenata navodi se i Arik Toler, inače zaposlen u "Belingketu", kontroverznoj obaveštajnoj agenciji nastaloj tokom sirijskog sukoba zarad guranja zapadnih narativa, a koja je bila na platnom spisku više zapadnih vlada.

Objavljen Tešeirin dosije

Tešeira se pridružio Nacionalnoj gardi u septembru 2019, navodi se u službenom dosijeu avijatičara prve klase Džeka Tešeire, koji je obelodanilo američko vazduhoplovstvo.

Tešeira je bio stažista sistema za digitalnu logistiku, navodi se u dosijeu. 

Stručnjaci za sisteme digitalne logistike imaju zadatak da obezbede ispravan rad "ogromne, globalne komunikacione mreže" službe, piše Si-En-En.

Čin avijatičara 1. klase je treći po redu koji će avijatičar steći od početka karijere, ističe medij.

U dosijeu se navodi da je Tešeira dobio jednu medalju za dostignuća u vazduhoplovstvu, što je relativno često za vazduhoplovce tog uzrasta i ranga.

image