Dokazano: Novozelandski masovni ubica obučavan sa "Azovom"

Fotografije na kojima se vidi da je Brenton Tarant bio na obuci sa ukrajinskim nacionalistimaa objavio je mladi militant, i sam član "Azova", Konstantin Cilikij Jurjevič

Ono o čemu se do sada samo spekulisalo, konačno je potvrđeno. Masovni ubisa Brenton Tarant koji je 2019. godine na Novom Zelandu ubio 51 osobu u dve džamije, obučavan je i indoktriniran u neonacističkom ukrajinskom puku "Azov" pre nego što je pošao u svoj krvavi pokolj.

Da su tačni navodi o vezama Taranta sa ukrajinskim neonacistima, potvrdio je upravo jedan od pripadnika "Azova", dvadesetšestogodišnji Konstantin Cilikij Jurjevič koji je na društvenim mrežama objavio "rils" sa fotografijama zajedničke obuke sa Tarantom.

Na slici koju je obnarodovao ukrajinski militant, vidi se i lider "Azova" Andrej Bilicki.

I ranije se inače, moglo naslutiti da je Tarant obučavan među ukrajinskim nacistima.

"Nećete naći oduška, ni na Islandu, ni u Poljskoj, ni na Novom Zelandu, ni u Argentini, ni u Ukrajini, ni bilo gde u svetu. Znam, jer sam bio tamo", naveo je on u manifestu svog zločina.

Uz to su i obeležja koja je nosio, sugerisala da je ubica muslimana imao itekako veze sa ukrajinskom ultranacionalističkom grupom.

Ubica je naime, na sebi imao "sunčev točak" ili "crno sunce", simbol koji koriste neonacisti, koji uvek upućuje na rasizam i beli suprematizam onoga ko ga nosi.

A to "crno sunce" inače, nose na svojoj opremi i pripadnici "Azova".

Zbog pokolja iz 2019. godine koji je jasno ukazivao na vezu ubice sa nacistima u Ukrajini, reagovao je svojevremeno i kongresmen Majk Rouz, koji je sa još 39 svojih kolega, napisao pismo tadašnjem državnom sekretaru Majku Pompeu zahtevajući da se nekoliko međunarodnih ekstremno desničarskih pokreta, uključujući pokret Azov, zvanično stavi na listu stranih terorističkih organizacija, uz Islamsku državu i Al Kaidu. 

Upravo je prva grupa koja se poimence pominjala u Rouzovom pismu bio "Azov", koji, kako je pisao Rouz, "već godinama regrutuje, radikalizuje i obučava američke građane".

Kad NATO objasni zašto "Azov" nije teroristička organizacija

Objašnjenje zašto "Azov" u Americi nije označen kao teroristička organizacija, svojevremeno je na svom sajtu objavio "Atlantski savez" najvažnija NATO tink-tenk organizacija, a ono se praktično svodi na slogan: "U inat Rusiji".

Podsećajući da je 2018. godine, američki Federalni istražni biro (FBI) ukazao  na "vezu Azova sa neonacističkom ideologijom i upotrebom nacističke simbolike" i naveo da se "veruje da je učestvovao u obuci i radikalizaciji belih supremasista" u SAD,  autor teksta "Atlantskog saveza" Andrej Šehovcov navodi da nazivanje "Azova" paravojnom jedinicom nije tačno, budući da je reč o puku Nacionalne garde Ukrajine.

Ipak, ozloglašeni neonacisti, deo ukrajinske Nacionalne garde postali su tek 2014. godine i tek tada formalizovali finansiranje i komandovanje, iako im je ideologija ostala nepromenjena.

"Zbog ruske oružane invazije na istočnu Ukrajinu i potpune neefikasnosti regularne ukrajinske vojske, državi je bio potreban svako ko bi bio spreman da se pridruži dobrovoljačkim jedinicama i bori. Da, 'bilo ko', uključivalo je i ekstremne desničarske aktiviste, ali i anarhiste, liberale, konzervativce i apolitične ljude. Čak je i 'Azov', čije je vodeće jezgro formirala krajnja desnica, uključivao borce različitih ideoloških ubeđenja", opravdao je "Atlantski savez" potez ukrajinskog rukovodstva koji je naciste bukvalno promovisao u državnu vojsku.

No, tu se ne završava natezanje sa istinom "Atlantskog saveza" koji je čvrsto rešio da "razveje" sumnje o tome da su ukrajinski desničari inspirisali Taranta da postane masovni ubica.

To što on u svom manifestu kaže "bio sam tamo", ne mora, kažu, da znači da je bio u Ukrajini, nego "da je video svet".

"Pokušavaju da povežu Taranta sa 'Azovom' govoreći da je nosio 'simbol koji koristi bataljon Azov'. Na jednoj od slika Tarantovog napada može se videti zakrpa sa takozvanim simbolom 'crnog sunca'. 'Azov' jeste koristio simbol 'crnog sunca' u prošlosti, ali njegovo povezivanje isključivo sa 'Azovom' je netačno, jer je ovaj drugi jednostavno koristio već dostupne i široko rasprostranjene slike krajnje desnice", pojašnjavaju NATO lobisti.

Toliko daleko idu u pranju biografije masovnog ubice i ukrajinskog nacističkog bataljona da je njihov tekst postaje neprijatno čitati, pogotovo kada navode da tvrdnja da američki ekstremisti putuju u inostranstvo radi paravojne obuke "implicira da je Tarant ne samo uživao u znamenitostima Ukrajine, već je i učestvovao u vežbama paravojne obuke".

Šta je to u znamenitostima Kijeva što bi nekog moglo da natera da ubije 51 osobu, nisu nam razjasnili, nego su tragikomično nastavili da tvrde da "ne postoji nijedan dokaz koji podržava ideju da je Tarant uopšte bio u Ukrajini, a kamoli zbog paravojne obuke".

Autori teksta na koje sve vreme referira vodeći tink-tenk NATO-a, među kojima kongresmen Rouz, takođe su naveli da su sa Azovom trenirali i odgovorni za podsticanje nasilja na mitingu u Šarlotsvilu 2017, ali je Atlantski savez, očekivano, i na tu tvrdnju imao prigovor- izjava pod zakletvom jednog od svedoka, za njih nije dovoljna. Verujmo na njihovu "časnu reč" da je "Azov" i tu nevin.

I tu dolazimo do glavnog razloga zašto se nacistima progledalo kroz prste. To je ona besmislena deviza "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", ili u prevodu, njihov odgovor na pitanje zašto "Azov" još nije na listi terorista- ukratko je "zato što su oni protiv Rusije".

"Označiti tu jedinicu stranom terorističkom organizacijom po saveznom zakonu bila bi teška greška i poklon Kremlju", usuđuje se da zaključi Atlantski savez u svom tekstu.