Berluskoni: Moje izjave su izvučene iz konteksta

Na objavljenim audio snimcima, lider "Forca Italije" rekao da je Rusija bila naterana da reaguje zato što je Kijev prekršio dogovor potpisan u Minsku 2014. godine

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da su njegovi komentari o rusko-ukrajinskom sukobu "pogrešno protumačeni" i "izvučeni iz konteksta".

"Sve je to izvučeno iz konteksta. Širilo se bez razumevanja međunarodnog konteksta, sa jedinim ciljem klevetanja i dezinformisanja", izjavio je Berluskoni.

Naime, Berluskoni je poslednjih dana u centru pažnje zbog audio snimaka koji su isplivali u javnost, a na kojima se može čuti da je ponovo uspostavio odnose sa "starim prijateljem" Vladimirom Putinom.

Ranije je i koordinator Berluskonijeve "Forca Italije" istakao da je ta stranka "čvrsto uz NATO i protiv ruske invazije na Ukrajinu".

"Pozicija moje stranke, moje lično mišljenje i stav lidera stranke je u potpunosti u korist NATO-a i transaltantskih odnosa, u korist Evrope i protiv neprihvatljive invazije Rusije na Ukrajinu", poručio je Antonio Tajani.

Tajani je, inače, trebalo da bude imenovan za ministra spoljnih poslova u vladi Đorđe Meloni, ali opozicione stranke su se tome usprotivile zbog izjava Silvija Berluskonija o situaciji u Ukrajini.

Lider "Forca Italije" naveo je i da je Rusija bila naterana da reaguje zato što je Kijev prekršio dogovor potpisan u Minsku 2014. godine.

Na objavljene snimke reagovala je i predsednica "Braće Italije" i buduća premijerka Đorđa Meloni, rekavši da će buduća vlada "podržavati politiku NATO-a ili vlade neće biti".