Svet

U požaru u Teksasu stradalo 18.000 krava

Požar na mlekarskoj farmi izazvao najveće masovno uginuće stoke u istoriji SAD
U požaru u Teksasu stradalo 18.000 kravawww.globallookpress.com © Cfoto

Eksplozija na farmi u Teksasu izazvala je veliki požar, koji je doveo do smrti 18.000 krava. Lokalni zvaničnici opisali su ovaj gubitak kao najveći slučaj masovnog uginuća stoke u istoriji SAD.

Okružni sudija Mendi Gfeler izjavila je za "Ju-Es-Ej tudej" da je uzrok požara na mlekarskoj farmi Saut Fork u blizini grada Dimita u ponedeljak verovatno neispravan deo farmske opreme, dodajući da vatrogasni zvaničnici još istražuju čitav slučaj.

Mlekarska farma izgrađena je u toj oblasti pre nešto više od tri godine i zapošljavala je 50 do 60 ljudi. U požaru nije bilo ljudskih žrtava, a povređena je samo jedna osoba, koja je odmah prebačena u bolnicu, gde je saopšteno da je u kritičnom ali stabilnom stanju.

Sudija je navela da se 18.000 krava nalazilo u velikom oboru, gde su čekale da budu pomuzene. Prema zvaničnicima, uginule životinje predstavljale su 90 odsto ukupnog stada farme.

Gfelerova je dodala da je svaka krava procenjena na otprilike 2.000 dolara, što znači da bi gubici farme Saut Fork mogli iznositi na desetine miliona dolara.

Saradnik Instituta za dobrobit životinja, čije je sedište u Vašingtonu, tvrdi da ovaj incident prevazilazi sve incidente otkako su počeli da prate požare u štalama i na farmama 2013. godine. U najvećem prethodnom incidentu, 2000. godine, u severnom delu Njujorka, stradalo je oko 400 krava.

Državni zvaničnici sada moraju da uklone 18.000 ugljenisanih kravljih leševa.

Gradonačelnik Dimita Rodžer Meloun rekao je da nadležni nikada nisu morali da uklanjaju toliko mnogo životinjskih leševa. "Kako da uklonite 18.000 kravljih leševa? To je nešto sa čime se često ne srećete", dodao je Meloun.

image