Ukrajina stavila kineskog giganta "Šaomi" na listu "sponzora rata"

"Šaomi" je kompanija za potrošačku elektroniku, koja nudi proizvode isključivo za civilnu i komercijalnu upotrebu, saopštila je ova kompanija, dodajući da veruje da svaki potrošač na svetu ima pravo na pristup komunikacionim alatima i informacijama

Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije (NACP) uvrstila je kineskog proizvođača pametnih telefona "Šaomi", njegovog osnivača i izvršnog direktora Lei Juna, kao i desetak drugih rukovodilaca kompanije, na svoju listu "međunarodnih sponzora rata", budući da je ova firma nastavila da posluje u Rusiji, prenosi "Saut Čajna morning post".

"Razlog za uvrštavanje na listu je to što je kompanija ne samo nastavila svoj rad u Ruskoj Federaciji, već je i dalje lider u prodaji pametnih telefona u terorističkoj državi", navodi ukrajinska nacionalna agencija u svom saopštenju.

"'Šaomi' sponzoriše vojnu agresiju terorističke države i mora da snosi pravne posledice svojih akcija", dodaje NACP.

"Šaomi" je u petak demantovao da podržava bilo kakve ratne akcije, ističući da se pridržava svih zakona i propisa u svakoj zemlji u kojoj posluje.

"'Šaomi' je kompanija za potrošačku elektroniku, koja nudi proizvode isključivo za civilnu i komercijalnu upotrebu", saopštila je ova kompanija za "Post". "Verujemo da svaki potrošač na svetu ima pravo na pristup komunikacionim alatima i informacijama. Naša misija je da omogućimo svima u svetu da uživaju u boljem životu kroz inovativne tehnologije."

Prodaja kineskih pametnih telefona na ruskom tržištu nastavlja da raste

Neki globalni brendovi povukli su se iz Rusije nakon što je u februarau 2022. godine počeo konflikt u Ukrajini. Kompanije "Ejpl" i "Samsung" prestale su da prodaju pametne telefone i druge uređaje u Rusiji.

Egzodus zapadnih firmi stvorio je vakuum na ruskom tržištu za niz roba široke potrošnje. Ovaj vakuum je značajno povećao prodaju kineskih pametnih telefona kompanija "Huavej", "Opo" i "Vivo".

Do kraja prošle godine, "Šaomi" je bio vodeći prodavac pametnih telefona u Rusiji, držeći više od polovine tržišta, prema izveštaju Si-En-Ena. To se može uporediti sa trećim kvartalom 2021. godine, kada je "Šaomi" imao udeo na tržištu od 26 odsto, iza "Samsungovih" 34 odsto, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta IDC.

Posle stavljanja "Šaomija" na listu, broj kompanija na listu dosegao je 22, uključujući i državnu građevinsku kompaniju "Čajna stejt konstrakšn".

Trenutno, osim "Šaomija", nijedan drugi kineski proizvođač pametnih telefona ne nalazi se na ovoj listi.

Subjekti sa ove liste biće uneti u bazu podataka "Vorld ček", koju vodi američko-britanski provajder podataka "Refinitiv", uz pomoć koga zapadne finansijske institucije prate "visokorizične pojedince i organizacije", navodi se na veb stranici NACP.

Dok su mnoge zapadne tehnološke kompanije uvele ograničenja izvoza proizvoda u Rusiju, kineske kompanije su nastavile da posluju u Rusiji, jer se Peking protivi sankcijama koje predvode SAD.

"Šaomi" je prošle godine bio treći po veličini svetski proizvođač pametnih telefona, sa tržišnim udelom od nešto manje od 13 odsto.