Finska: Moramo što pre u NATO, neće uvek imati ko da pomogne Evropi

Finska premijerka Sana Marin smatra da sa odlukom Mađarske i Turske neće biti problema

Premijerka Finske Sana Marin izjavila je za "Politiko" da ne očekuje da će Mađarska i Turska blokirati članstvo njene zemlje u NATO-u, ali je naglasila da postoje rizici ukoliko se proces pristupanja oduži.

Mađarska i Turska su jedine zemlje članice NATO-a koje još uvek nisu ratifikovale pristupanje Finske i Švedske ovom savezu.

Marinova je izjavila da je razgovarala sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i da se nada da će finska aplikacija za članstvo biti odobrena "što pre".

"Razgovarala sam sa premijerom Orbanom i predsednikom Erdoganom o ovoj situaciji i moje shvatanje je da ne bi trebalo da bude nikakvih problema kada je Finska u pitanju", izjavila je ona.

"Vrlo je važno da Švedska i Finska zajedno pristupe savezu, pošto delimo isto bezbednosno okruženje na severu Evrope", dodala je Marinova.

Švedska, Finska i Turska potpisale su sporazum u junu kojim su se dve nordijske zemlje obavezale da će ispuniti određene zahteve Ankare u vezi sa podrškom kurdskim grupama koje Turska smatra za terorističke. Novi švedski premijer Ulf Kristeršon najavio je u ponedeljak da će se uskoro sastati sa turskim zvaničnicima kako bi pokušali da razreše preostale nesuglasice.

Marinova je naglasila i da je "veoma važno da proces ratifikacije prođe glatko", ali i da "Finska trenutno nije u vojnoj opasnosti, mi imamo dovoljno kapaciteta da odbranimo našu zemlju".

Finska trenutno gradi ogradu duž svoje granice sa Rusijom, a taj projekat ima za cilj smanjenje bezbednosnih rizika, izjavila je finska premijerka.

Marinova je naglasila i da Evropa mora ozbiljnije da se bavi "hibridnim pretnjama", a Rusiju je optužila da koristi "energetiku kao oružje".

Ona je upozorila i da Evropa mora da smanji bezbednosnu zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država.

"Mi ne možemo da se oslanjamo da će uvek neko biti tu da pomogne Evropi. Moramo biti jači", rekla je finska premijerka.