Berbok: Vojna eskalacija u Tajvanskom moreuzu bila bi horor za ceo svet

Moram otvoreno da kažem da se pitam zašto Kina do sada nije pitala agresora Rusiju da zaustavi rat, svi znamo da predsednik Putin može to da učini kad god poželi, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova u Pekingu

Evropski ministri spoljnih poslova pozvali su Kinu da ne upotrebljava silu protiv Tajvana i zauzeli oštar stav prema "pretnjama" Pekinga ostrvu, preneo je Rojters podsećajući da je Kina nedavno održala vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, govoreći na konferenciji za novinare u Pekingu zajedno sa kineskim kolegom Ćin Gangom, rekla je da bi bilo kakav pokušaj Kine da preuzme kontrolu nad Tajvanom bio neprihvatljiv i imao bi ozbiljne posledice po Evropu.

"Vojna eskalacija u Tajvanskom moreuzu kroz koji svakodnevno prolazi 50 odsto svetske trgovine bila bi horor scenario za ceo svet", rekla je Berbok, ističući da bi to imalo neizbežne posledice po evropske interese.

Ona je komentarisala i nedavnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi rekavši da je ona pokazala da nijedna druga zemlja osim Kine nema veći uticaj na Moskvu.

"Dobro je što je Kina nagovestila da bi mogla da se angažuje u traženju rešenja. Ali moram otvoreno da kažem da se pitam zašto Kina do sada nije pitala agresora Rusiju da zaustavi rat. Svi znamo da predsednik Putin može to da učini kad god poželi", rekla je Berbok.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u svom pisanom obraćanju, koje je trebalo da bude pročitao takođe u Pekingu u Centru za Kinu i globalizaciju, ali je događaj otkazan jer je Borelj oboleo od kovida 19, sledio je stav Berbokove.

"Stav EU po pitanju Tajvana je jasan i dosledan. Svaki pokušaj da se promeni status kvo upotrebom sile bio bi neprihvaljtiv", naveo je Borelj.

On je dodao da budući odnosi EU i Kine zavise od pokušaja Pekinga da se nađe političko rešenje za krizu u Ukrajini.

"Bilo bi veoma teško, ako ne i nemoguće, za Evropsku uniju da održi odnos poverenja sa Kinom, što bih lično voleo, ukoliko Kina ne doprinese traganju za političkim rešenjem koje bi bilo bazirano na tome da se Rusija povuče iz Ukrajine", istakao je Borelj.

Berbok i Borelj govorili su i o rizicima prevelike ekonomske zavisnosti od Kine i izneli stavove slične onima koje je već predstavila šefica Evropske komisije Ursula fod der Lajen uočio posete Pekingu.

"Platili smo preveliku cenu energetske zavisnosti od Rusije, a poznato je da ne treba istu grešku dva puta ponavljati", istakla je Berbok.

Borelj je naglasio da bi EU trebalo da diversifikuje lance snabdevanja kako bi smanjila zavisnost od kineskih sirovina.

 On je takođe rekao da su rastuće trgovinske neravnoteže između EU i Kine neodržive i pozvao Kinu da ukloni barijere za pristup tržištu.

U izveštaju se podseća i na prošlonedeljne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je posetio Peking, a koji je na povratku s putovanja izjavio da EU ne bi trebalo da se meša u pitanje Tajvana, pomenuvši i da krizu diktira američki ritam i kineska preterana reakcija. Njegove izjave o Tajvanu izazvale su ljutite reakcije brojnih zapadnih zvaničnika, a danima je analizirana i podeljenost EU po ovom pitanju.