Svet

Džek Tešeira optužen za objavljivanje tajnih dokumenata Pentagona

Osumnjičeni Tešeira tereti se za objavljivanje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani
Džek Tešeira optužen za objavljivanje tajnih dokumenata Pentagona© Tanjug/WCVB-TV via AP

Džek Tešeira (21), koji je osumnjičen za objavljivanje na internetu tajnih dokumenata Pentagona, optužen je za neovlašćeno uklanjanje, zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani.

Pripadnik 102. obaveštajnog krila Nacionalne vazduhoplovne garde u Masačusetsu,uhapšen je sinoć u Masačusetsu zbog umešanosti u odavanje poverljivih dokumenata američke vlade i vojske i danas se pojavio na sudu u Bostonu.

On je dokumenta objavio na Doskordu i to "iz informativnih razloga", odnosno da bi obavestio prijatelje šta se dešava, preneo je "Njujork tajms" izjavu jednog od članova grupe.

U dokumentima, koja su nedeljama kružila internetom pre nego što su prošle sedmice privukli pažnju medija – i vlade SAD, nalazile su se osetljive informacije o velikom broju tema, uključujući ocene američkih zvaničnika o nespremnosti ukrajinske vojske, praksu američkog špijuniranja svojih saveznika poput Izraela, Ukrajine i Južne Koreje, navodne planove Seula da šalje municiju u Ukrajinu, i mnoge druge.

Pentagon, koji je pokrenuo opsežnu istragu, nije ni potvrdio ni demantovao autentičnost dokumenata koji su procurili, priznajući samo da situaciju shvata "veoma ozbiljno" i da su neki od materijala "sličnog formata" njegovim obaveštajnim brifinzima. Više američkih i stranih zvaničnika, međutim, tvrdilo je da se čini da su neki dosijei lažni ili potpuno lažni.

image