Svet

Francuski Ustavni savet odobrio povećanje granice za odlazak u starosnu penziju

Savet je saopštio da su zakonske radnje vlade u skladu sa ustavom , pri čemu su ukinute samo minorne mere koje su imale za cilj da podstaknu zapošljavanje starijih radnika na osnovu toga što im nije mesto u ovom zakonu
Francuski Ustavni savet odobrio povećanje granice za odlazak u starosnu penziju© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Penziona reforma koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron, a kojom je predviđeno povećanje granice za odlazak u starosnu penziju sa 62 na 64 godine, prošla je težak ustavni test, javio je Rojters pozivajući se na izveštaj televizije BFM.

Kako se navodi, Ustavni savet zemlje dao je zeleno svetlo za povećanje starosne granice za odlazak u penziju. 

Savet je saopštio da su zakonske radnje vlade u skladu sa ustavom i odobrio je podizanje zakonske starosne granice za odlazak u penziju, pri čemu su ukinute samo minorne mere koje su imale za cilj da podstaknu zapošljavanje starijih radnika na osnovu toga što im nije mesto u ovom zakonu.

Makron i njegova vlada nadaju se da će takav ishod obeshrabriti dalje proteste na ulicama koje predvode sindikati, a koji su ponekad postajali i nasilni.

"Zemlja mora da nastavi da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji nas čekaju", rekao je Makron ranije ove nedelje.

Međutim, pojedini sindikati i deo opozicije upozorili su da neće odustati od svojih zahteva i pozvali su Makrona da odustane od reformi.

Rojters izveštava da se građani okupljaju ispred Gradske skupštine Pariza i poručuju da neće odustati od protesta.

Liderka Narodnog pokreta Marin le Pen reagujući na odluku saveta, napisala je da ako je odlukom Ustavnog saveta zatvoren institucionalni sled, politička sudbina penzione reforme nije zapečaćena.

"Narod uvek ima poslednju reč, na njemu je da pripremi alternativu koja će poništiti ovu beskorisnu i nepravednu reformu", poručila je Le Pen na svom Tviter nalogu.

Francuska vlada najavila je da bi zakon trebalo da stupi na snagu od 1. septembra, a prema izveštaju "RIA Novosti", Makron bi novi zakon mogao da potpiše u naredna dva dana.

image