Tuga šefa nemačkih rezervista: Komandiri tenkova vežbaju manevre peške

Nemačka rezervna vojska je snaga koja "većma postoji samo na papiru", kaže šef asocijacije nemačkih rezervista

Nemačke rezervne snage daleko su manje nego što zvanični podaci ukazuju, nedostaju im oprema i obuka, i mogu se opisati kao vojska koja "većma postoji samo na papiru", ocenio je njihovo stanje šef nemačkog saveza rezervista.

Dok se na sajtu Bundesvera navodi brojka od 930.000 rezervista koji nemačkoj vojsci stoje na raspolaganju, penzionisani potpukovnik, bivši poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i aktuelni šef asocijacije rezervista Patrik Sensburg kaže za list "Štutgarter cajtung" da je svega "oko 34.000" njih iole aktivno ili je nedavno obučavano.

Čak i taj delić zvaničnih rezervista je treniran u "lošim uslovima", ističe Sensburg.

Rezervisti moraju da mole redovne snage za uniforme, čak je i rutinsku vojnu obuku poput gađanja u metu teško sprovesti, a rezervisti nemaju ni dovoljno vozila. U najboljem slučaju, kaže on, rezervistima je dozvoljeno korišćenje civilnih vozila, a komandiri tenkovskih posada nemaju pristup pravim tenkovima — već svoje manevre izvode "peške".

U retkom slučaju da se vežbe održe, ističe Sensburg, moral i zainteresovanost toliko su niski da su organizatori vežbi "srećni ako se pojavi i trećina pozvanih vojnika."

Ako bi u Nemačkoj izbila kriza, rezervne snage ne bi bile u stanju da obavljaju zadatke zbog kojih postoje, poput čuvanja energetske infrastrukture, prevoza ranjenih i popunjavanja linija fronta, smatra Sensburg i dodaje da bi rezervisti trebalo da prolaze barem kroz dvonedeljni trening na svake dve godine.

U međuvremenu, nemački rezervisti će ostati snaga koja "većma postoji samo na papiru", kako kaže njihov šef.