Svet

Uprkos protestima, Makron potpisao Zakon o penzionoj reformi: Nikad ne odustaj

Francuski predsednik stavio je svoj potpis na sporni akt nakon što je Ustavni savet odobrio tu novu meru vlade
Uprkos protestima, Makron potpisao Zakon o penzionoj reformi: Nikad ne odustaj© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Uprkos talasu protesta javnosti francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je osporavani Zakon o penzionoj reformi kojim se starosna granica za odlazak u penziju povećava za dve godine, objavljeno je danas u službenom glasniku vlade, a prenosi Rojters.

Proglašenje zakona usledilo je nakon što je i Ustavni savet Francuske u petak aminovao tu vladinu meru koja je, inače, prouzrokovala višemesečne burne rasprave i žestoke proteste i koja je zbog nedostatka većine kroz parlament prošla bez glasanja.

Povodom odluke kojom je dato zeleno svetlo nepopularnoj reformi penzionog sistema francuski predsednik rekao je danas da je njegov moto: "nikada ne odustaj".

U međuvremenu, Fransoa Rufin, poslanik levičarske partije LFI, na Tviteru je optužio vladu da je objavila zakon o penzijama "kao lopovi po noći".

Nakon što je Ustavni sud odobrio povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine i odbacio zahtev da bude raspisan referendum, juče se oko 4.000 ljudi okupilo ispred zgrade Gradskog veća u Parizu.

Demonstranti su u petak veče u centru Pariza palili kante za smeće i uzvikivali parole.

Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske.

image