Uprkos protestima, Makron potpisao Zakon o penzionoj reformi: Nikad ne odustaj

Francuski predsednik stavio je svoj potpis na sporni akt nakon što je Ustavni savet odobrio tu novu meru vlade

Uprkos talasu protesta javnosti francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je osporavani Zakon o penzionoj reformi kojim se starosna granica za odlazak u penziju povećava za dve godine, objavljeno je danas u službenom glasniku vlade, a prenosi Rojters.

Proglašenje zakona usledilo je nakon što je i Ustavni savet Francuske u petak aminovao tu vladinu meru koja je, inače, prouzrokovala višemesečne burne rasprave i žestoke proteste i koja je zbog nedostatka većine kroz parlament prošla bez glasanja.

Povodom odluke kojom je dato zeleno svetlo nepopularnoj reformi penzionog sistema francuski predsednik rekao je danas da je njegov moto: "nikada ne odustaj".

U međuvremenu, Fransoa Rufin, poslanik levičarske partije LFI, na Tviteru je optužio vladu da je objavila zakon o penzijama "kao lopovi po noći".

Nakon što je Ustavni sud odobrio povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine i odbacio zahtev da bude raspisan referendum, juče se oko 4.000 ljudi okupilo ispred zgrade Gradskog veća u Parizu.

Demonstranti su u petak veče u centru Pariza palili kante za smeće i uzvikivali parole.

Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske.