Nemačka zatvara poslednje tri nuklearne elektrane

Ostaje pitanje kako nadomestiti njihov rad, jer je njima Nemačka pokušala da nadomesti ruski gas i energiju koju je planirala da dobija od ruskih energenata

Vlada Nemačke saopštila je da je danas došao kraj korišćenju nuklearne energije u tom zemlji, nakon što su tri preostale nuklearne elektrane prestale sa radom. 

"Era korišćenja nuklearne energije u Nemačkoj završava se 15. aprila. Njena dalja eksploatacija nije moguća iz pravnih, tehničkih i ekonomskih razloga", navodi se u saopštenju.

Nemački komercijalni nuklearni sektor počeo je da radi
1961. godine.

Do zaokreta u energetskoj politici Nemačke došlo je, podsetimo, još 2011. godine, za vreme bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je te godine donela odluku da se do kraja 2022. "stavi tačka" na nuklearnu energiju.

Jedan od razloga za to, kako prenose "RIA Novosti", bila je i nesreća u nuklearnoj centrali Fukušima, u Japanu, iz 2011. godine, do koje je došlo usled prirodnih nepogoda - zemljotresa i cunamija. Procenjuje se da je to bila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa na svetu. 

Ipak, zbog uvođenja sankcija Moskvi, Berlin je produžio rad tri nuklearne elektrane u zemlji do 15. aprila, čime je Nemačka pokušala da nadomesti ruski gas i energiju koju je planirala da dobija od ruskih energenata. 

U Nemačkoj postoje struje koje se i dalje protive prestanku korišćenja nuklearne energije. Predsednik privredne komore Nemačke Peter Adrian izjavio je da bi rad nuklearnih elektrana trebalo produžiti sve dok se ne završi energetska kriza. Ova ideja naišla je na podršku više od 20 naučnika, koji su nemačkom kancelaru Olafu Šolcu uputili pismo u kojem su ga pozvali da opozove odluku rukovodstva "u interesu građana Nemačke, Evrope i celog sveta".