Svet

Bivši američki obaveštajci očajni: Sada više niko ne može da nam veruje

Objavljeni dokumenti u suštini govore ono što eksperti znaju mesecima - Ukrajina verovatno neće dobiti rat, navodi sagovornik Si-En-Bi-Sija
Bivši američki obaveštajci očajni: Sada više niko ne može da nam verujeGetty © Photo by Brandan W. Schulze/U.S. Navy via Getty Images

Sramotno curenje visoko poverljivih dokumenata Pentagona ugrozilo je obaveštajne metode, razotkrilo američku strategiju i potkopalo poverenje među američkim saveznicima, kažu za Si-En-Bi-Si bivši zvaničnici ministarstva odbrane i obaveštajni stručnjaci.

Kako se navodi, u pitanju je najštetnije curenje obaveštajnih podataka od napada Edvarda Snoudena pre više od decenije.

"Teško će nam neko poveriti svoje tajne ukoliko ne možemo da ih zaštitimo", rekao je Bil Lin, bivši zamenik američkog sekretara za odbranu u administraciji bivšeg predsednika Baraka Obame dodajući da objavljeni strogo poverljivi podaci "daju Rusima uvid u to kako SAD prikupljaju informacije, što te izvore dovodi u opasnost".

Objavljeni podaci su takođe sadržali obaveštajne podatke o američkim saveznicima, uključujući Južnu Koreju i Izrael.

"Za naše saveznike je poražavajuće da vide da se informacije tog tipa objavljuju" rekao je Lin.

SAD deluju nepouzdano i nekompetentno

Priroda curenja informacija, i otkriće da su neki od dokumenata možda bili objavljeni čak godinu dana pre nego što je to registrovalo američko Odeljenje za odbranu, čini da američka vlada izgleda nepouzdano i nekompetentno, rekao je anonimni bivši oficir CIA za Si-En-Bi-Si.

"Zbog činjenice da je dvadesetjednogodišnji 'klinac' imao pristup ovoj vrsti materijala naši saveznici nas posmatraju kao aljkave i nesposobne", rekao je Marti Martin, koji je nekoliko godina služio u Višoj obaveštajnoj službi CIA-e i američkoj vojsci.

Posledice po međunarodne saveze su ozbiljne, dodao je Martin.

"Klinac koji u Pentagonu broji tenkove ne sme da ima pristup osetljivim informacijama o borbi protiv terorizma ili operativnim informacijama u CIA-i. To je totalna katastrofa", ističe on i dodaje da saveznici više ne mogu da veruju SAD.

"Zato Bliski istok razgovara sa Kinezima, a Saudijci razgovaraju sa Iranom. Zašto? Zato što je nekadašnje američko vođstvo napravilo prazninu koji sada neko drugi mora da popuni", tvrdi Martin.

Uprkos povećanju broja zajedničkih obaveštajnih podataka među američkim agencijama poslednjih godina, analitičari su i dalje zbunjeni činjenicom da je mlađi službenik imao pristup izveštajima CIA.

Dokumenti potvrđuju: Ukrajina će verovatno izgubiti

"Kako mladi pripadnik Nacionalne vazduhoplovne garde može da ima taj pristup? Kako ovaj klinac ima te informacije? Kako je mogao da ih odštampa i odnese kući?" rekao je za Si-En-Bi-Si izvršni direktor jedne američke kompanije iz industrije naoružanja, govoreći anonimno zbog profesionalnih ograničenja.

 "Čudno je to što je jedan od papira zapravo interni dokument CIA. On nikada ne bi bio prosleđen drugim agencijama, čak ni unutar obaveštajne zajednice. Odakle to tamo u javnosti?", dodao je on. 

Najvažnije je, kako ističe, to što curenje nanosi štetu kredibilitetu i poverenju koje saveznici imaju u SAD.

On je ukazao na dokumenta koja oslikavaju sumornu sliku budućih izgleda Ukrajine u sukobu sa Rusijom.

"Činjenica je da ovi dokumenti u suštini govore, ono što profesionalci znaju mesecima, a to je da Ukrajina verovatno neće dobiti rat", rekao je on ističući da lično sarađuje sa Ukrajincima.

Amerika gubi kredibilitet kada kaže da će Rusija vrlo brzo izgubiti, smatra on.

"Sve dok javno svima govorimo da će 'Rusija vrlo brzo izgubiti', gubimo kredibilitet. I zato Indija, Afrika, Srednji istok, i ostali sprovode sopstvenu politiku", zaključuje sagovornik američkog portala.

image