Svet

Američki kongresmen prekršio sve protokole: Si Đinpinga uporedio sa Hitlerom

Kina ostrvo smatra delom svoje teritorije i više puta je upozoravala Vašington da se ne meša u njena unutrašnja pitanja
Američki kongresmen prekršio sve protokole: Si Đinpinga uporedio sa Hitlerom© Taiwan Presidential Office via AP, File

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven dočekala je u vladinoj kući za goste američke zvaničnike, ali u svom govoru nije spomenula Kinu niti njen odnos prema Tajvanu.

Međutim, republikanski član Kongresa Mihael Mekol iz Teksasa koji je predvodio američku delegaciju u poseti Tajvanu oštro je govorio o Kini.

On je kazao da bi Peking na kraju mogao da izvrši invaziju ili blokira ostrvo, ako uticaj Kine na tamošnje predstojeće predsedničke izbore ne bi uspeo, piše "Politiko".

Mekol je kineskog predsednika Si Đinpinga uporedio sa Adolfom Hitlerom, navodi "Politiko" i dodaje da je ovaj američki zvaničnik najviše govorio tokom posete delegacije ostrvu.

U jednom trenutku se čak činilo da se odrekao konvencije takozvane strateške dvosmislenosti u američko-tajvanskim odnosima, pri čemu Amerika nije sasvim rekla šta bi uradila kao odgovor na bilo kakav vojni odgovor Kine.

"SAD su uz vas i zaštitiće vas", rekao je Mekol, pa je zatim nakratko zastao ispred govornice kako bi omogućio prevodiocu da prenese svoje primedbe tajvanskim zvaničnicima. Na to su neki od članova i pomoćnika koji su sedeli u blizini razmenili poglede širom otvorenih očiju.

I Mekol mora da je osetio da je i to otišlo predaleko, ublaživši to u kasnijoj izjavi za "Politiko": "Štitimo Tajvan naoružavanjem i obukom – i tako što smo spremni da ih branimo, ako je potrebno."

Putovanje koje je predvodio Mekol bilo je najveće dvopartijsko putovanje Kongresa na ostrvo od usvajanja Tajvanskog zakona o odnosima iz 1979. godine, mere koja je kodifikovala američku posvećenost podršci demokratiji ostrva bez direktnog antagonizma prema Kini.

Ova poseta američke delegacije, samo je jedna u nizu sastanaka američkih zvaničnika sa Tajavnom, a najviše bure izazvao je dolazak Nensi Pelosi prošlog leta. Tajvanska vlada je prihvatila posete SAD kao vredan iskaz solidarnosti.

Kina ostrvo smatra delom svoje teritorije i više puta je upozoravala Vašington da se ne meša u njena unutrašnja pitanja.

image