Svet

Blinken promenio mišljenje? Vladimir Putin je racionalan lider

Teško je ući u um druge osobe, komentarisao je amrički državni sekretar
Blinken promenio mišljenje? Vladimir Putin je racionalan liderNone © Tanjug/John Edleson

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da smatra da je Vladimir Putin racionalan lider, ali da odluke koje ruski predsedik u vezi sa specijalnom ruskom vojnom operacijom u Ukrajini nisu racionalne.

"Teško je ući u um druge osobe. Mislim da je racionalan, ali odluke koje donosi, ili bolje rečeno, njegovi ciljevi, nisu racionalni", rekao je Blinken u intervjuu za Ej-Bi-Si koji je objavljen danas.

Blinken je naveo da Sjedinjene Američke Države ne vide volju ni interesovanje Rusije za diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini, iako je Rusija ponovila tvrdnje da se Kijev protivi bilo kakvim pregovorima.

"Za sada vidimo samo nedostatak interesovanja za smislenu diplomatiju od strane Putina“, dodao je Blinken.

On je je krajem septembra u obraćanju američkim medijima izjavio da je Vašington u kontaktu sa Moskvom. Tom prilikom, Blinken je istakao da je veoma važno da Rusija čuje od Amerike da bi posledice bile užasne ukoliko bi došlo do nuklearnog napada.

Američki državni sekretar je tada dodao da je Putinova retorika neodgovorna i da su Sjedinjene Američke Države veoma zabrinute zbog spekulacija da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje.

Blinken je tada odbio da otkrije detalje o tome kako bi SAD reagovale na upotrebu nuklearnog oružja.

image