Svet

Desetine mrtvih civila u obračunima vojske i paravojnih snaga u Sudanu, bolnice preplavljene (VIDEO)

Od jutros se čuje teška artiljerija širom prestonice Kartuma, i u gradovima Omdurman i Bahri, kao i u luci Port Sudan
Desetine mrtvih civila u obračunima vojske i paravojnih snaga u Sudanu, bolnice preplavljene (VIDEO)www.globallookpress.com © Mohamed Khidir/XinHua

U sukobima širom Sudana poginulo je 56 civila, a ranjeno 595 ljudi, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje, dan nakon što je došlo do sukoba između sudanske vojske i paravojnih snaga.

Sudanska vojska je, u pokušaju da povrati kontrolu nad zemljom nakon sukoba u kojima su poginule desetine boraca i najmanje 56 civila, izvela vazdušne udare na bazu paravojnih snaga u blizini prestonice Kartuma, prenosi Rojters.

U žestokim sukobima vojska je kasno sinoć pogodila bazu vladinih paravojnih Snaga za za brzo reagovanje (RSF) u gradu Omdurman, u blizini Kartuma.

Vojska i RSF, koja prema procenama analitičara broji 100.000 ljudi, bore se za prevlast u trenutku dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade posle puča iz 2021. godine.

Od jutros se čuje teška artiljerija širom prestonice Kartuma, i u gradovima Omdurman i Bahri, kao i u luci Port Sudan. Broj poginulih pripadnika vojnih snaga za sada nije poznat.

Sudanska vojska je objavila da je preuzela kontrolu nad strateškim lokacijama koje pripadaju Snagama za brzo reagovanje (specijalne snage) u Port Sudanu, Kasali, Kadarefu, Demazinu i Kostiju.

Mediji prenose da specijalne snage i dalje kontrolišu vojnu bazu u gradu Merov, koju je vojska opkolila, da stanovnici grada napuštaju svoje domove i da je vojska izvela vazdušne udare na položaje specijalnih snaga u gradu Omdurman.

Objavljeno je i da su Snage za brzo reagovanje oborile avion vojske, kao i da je vojska saopštila da će im biti potrebno nekoliko dana da u potpunosti poraze snage za brzo reagovanje.

Bolnice preplavljene, broj povređenih raste

Portparol sudanskog Crvenog polumeseca rekao je da su bolnice u nekoliko sudanskih oblasti u kojima se odvijaju sukobi preplavljene i da se medicinsko osoblje bori da odgovore na situaciju jer broj ranjenih i dalje raste.

"Pokušavamo da evakuišemo ranjenike u drugim objektima jer su bolnice u žarištima borbi preplavljene", rekao je on za Al Džaziru.

image