Svet

Bivši ukrajinski ministar odbrane priznao: Zapad ne veruje će Krim ponovo biti naš

Ogromna većina zapadnih političara, analitičara i novinara ne vidi oslobađanje Krima kao realnu perspektivu, rekao je bivši ukrajinski ministar odbrane Zagorodnjuk
Bivši ukrajinski ministar odbrane priznao: Zapad ne veruje će Krim ponovo biti naš© Tanjug/AP Photo

Većina u SAD i EU ne veruje da je Ukrajina sposobna da ispuni svoje obećanje, da će ponovo preuzeti kontrolu nad Krimom od Rusije, priznao je bivši ukrajinski ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk.

"Ogromna većina zapadnih političara, analitičara i novinara ne vidi oslobađanje Krima kao realnu perspektivu. To je činjenica", rekao je Zagorodnjuk u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa".

Međutim, bivši ministar, koji je bio deo vlade predsednika Vladimira Zelenskog između avgusta 2019. i marta 2020, naglasio je da sumnje Zapada ne znače da Kijev treba da odustane od ideje o napadu na poluostrvo.

"Moramo da ubedimo Zapad, stavimo pred jasne činjenice i tražimo drugačije obrazloženje kako bismo dobili potrebno oružje i druge oblike pomoći", insistira Zagorodnjuk.

Prema njegovim rečima, postoji više razloga zbog kojih stranci sumnjaju u sposobnost Ukrajine da postigne vojni uspeh na Krimu, koji je postao deo Rusije 2014. nakon referenduma organizovanog kao odgovor na nasilni puč u Kijevu.

"Pre svega, biće veoma teško to učiniti jer će tamo biti okupljene značajne ruske snage da bi sprečile povratak vojnim putem pod ukrajinsku vlast. Drugo pitanje je integracija Krima u Ukrajinu. To je prilično problematična priča", objasnio je on.

Bivši ministar je takođe rekao da, kada razmišljaju o ukrajinskoj operaciji protiv Krima, zapadne pristalice Kijeva razmatraju posledice u smislu eskalacije sukoba.

Tokom svog obraćanja posvećenog Vaskrsu, Zelenski je ponovo obećao da će Ukrajina vratiti Krim i sve druge teritorije koje je Ukrajina izgubila. To podrazumeva i Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, Zaporošku i Hersonsku oblast, koje su uključene u rusku državu prošlog oktobra nakon referenduma na kojima je lokalno stanovništvo velikom većinom glasalo za taj potez.

Prošlog meseca, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je zamenik šefa Saveta bezbednosti zemlje, rekao je da su pretnje ukrajinskih zvaničnika o Krimu samo propaganda i da ih ne treba tretirati ozbiljno.

Međutim, Medvedev je upozorio da ako poluostrvo zaista bude napadnuto, to bi moglo da postane "osnova za korišćenje svih sredstava zaštite, uključujući i ona predviđena osnovama doktrine nuklearnog odvraćanja".

image