Svet

Vreme je da kažemo dosta: Lula predložio plan za rešenje sukoba u Ukrajini

Brazilski predsednik je kritikovao umešanost SAD i Evropske unije u sukob u Ukrajini
Vreme je da kažemo dosta: Lula predložio plan za rešenje sukoba u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski predsednik Injasio Lula da Silva opet je predložio osnivanje grupe zemalja koje nisu bile uključene u sukob Rusije i Ukrajine kako bi posredovali u miru, rekavši da je o tome razgovarao sa kineskim kolegom Si Đinpingom ranije ove nedelje.

"Mislim da treba da sednemo za sto i kažemo 'dosta je, hajde da pričamo' jer rat nikada nije doneo i nikada neće doneti nikakvu korist čovečanstvu", rekao je Da Silva, prenosi Rojters.

Kako je pojasnio, format bi bio sličan G20, ali bi zadatak bio razgovori o situaciji u Ukrajini.

"Kada je 2008. bila ekonomska kriza, brzo smo stvorili G20 kako bismo pokušali da spasimo ekonomiju. Sada je važno da stvorimo još jednu G20, da okončamo rat i uspostavimo mir", rekao je brazilski predsednik.

Lula je kritikovao umešanost SAD i Evropske unije u sukob u Ukrajini.

On je novinarima u Abu Dabiju, gde je završio putovanje u Aziju, rekao da pokušava da okupi grupu lidera koji "radije govore o miru nego o ratu", citirajući kineskog predsednika Sija i predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, sa kojima se sastao ove nedelje.

Lula je ranije rekao da grupa treba da okupi zemlje koje ne podstiču rat, dodajući da države koje isporučuju oružje Ukrajini treba ubediti da prestanu sa tim.

"Pokušavamo da formiramo grupu zemalja koje nemaju nikakve veze sa ratom da razgovaraju sa Rusijom i Ukrajinom, ali i sa SAD i EU, da ubedimo ljude da je mir najbolji način da se uspostavi proces razgovora", kazao je on.

Brazilski predsednik je ranije ove godine razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Njegova administracija će u ponedeljak ugostiti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Braziliji.

image