Svet

Američki ratni brod u Tajvanskom moreuzu; Kina: Beznačajna provokacija

Kineski stručnjaci ovo smatraju političkim trikom i "nemoćnim odgovorom" na vojne manevre Kine
Američki ratni brod u Tajvanskom moreuzu; Kina: Beznačajna provokacija© Tanjug/U.S. Navy via AP

Američki ratni brod "USS Milijus" uplovio je u nedelju, svega nekoliko dana od završetka kineskih pomorskih manevara oko Tajvana, u vode Tajvanskog moreuza.

Američka ratna mornarica saopštila je da je to bio "rutinski tranzit" kroz vode u kojima se primenjuju pravila slobodne plovidbe i preletanja, u skladu sa međunarodnim pravom. Ovaj "tranzit", kažu, potvrđuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Prolazak američkog broda kroz moreuz nadgledala je Kineska narodnooslobodilačka armija.

Snage za praćenje i nadgledanje broda bile su u stanju pripravnosti tokom celog njegovog kursa, rekao je u ponedeljak u saopštenju stariji pukovnik Ši Ji, koji je dodao da trupe ostaju na visokom oprezu kako bi odlučno zaštitile nacionalni suverenitet, bezbednost, kao i regionalni mir i stabilnost

Trik SAD da šalju ratne brodove kroz Tajvanski moreuz redovno šaljući i pogrešan signal snagama "tajvanske nezavisnosti" i pokušavajući da obuzdaju Kinu, međutim, gubi na značaju u svetlu najnovijih okolnosti.

Stručnjaci sa kojima je razgovarao "Global tajms", naime, kažu da su ovakve američke provokacije postale beznačajne nakon što je vojska Kine pokazala svoje sposobnosti tokom vojnih manevara oko Tajvana, uvežbavajući precizne udare i blokadu ostrva.

"Jedan razarač, ili čak cela udarna grupa nosača aviona, ranjivi su u uskom Tajvanskom moreuzu u suočavanju sa protivbrodskim raketama na kopnu", rekao je ekspert za "Global tajms", nazivajući najnoviji tranzit američkog ratnog broda "političkim trikom" i "nemoćnim odgovorom" na vojne vežbe Kine.

Brodovi američke ratne mornarice, podseća Rojters, plove otprilike jednom mesečno kroz Tajvanski moreuz i redovno sprovode aktivnosti kojima demonstriraju slobodnu plovidbu u spornom delu Južnog kineskog mora.     

Zvanični Peking je vojne vežbe organizovao kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog sastanka predsednice međunarodno nepriznatog Tajvana Cai Ing-ven sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, što Peking ocenjuje kao mešanje SAD u unutrašnje stvari Kine i američku podršku nezavisnosti Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u prethodna 24 sata uočeno 18 kineskih vojnih aviona i četiri ratna broda koji operišu oko Tajvana.

image